Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupéry

Micul Prinț este una dintre cele mai celebre cărți pentru copii și cei care au încă suflet de copil, indiferent de vârsta lor biologică. Și, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai deosebite și a cărei profunzime poate fi înțeleasă mai degrabă la maturitate, cu toate că…

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine Jean-Baptiste Marie Roger de Saint-Exupéry s-a născut pe 29 iulie 1990, în Lyon, Franța, iar pe 31 iulie 1944 a fost dat dispărut în urma unui accident aviatic în Marea Mediterană. Acesta a fost pilot, iar în cel de-Al Doilea Război Mondial s-a înrolat în aviația militară franceză. Cariera sa de pilot și-a pus amprenta asupra activității sale literare, operele lui fiind inspirate din aceasta.

Micul Prinț este una dintre cele mai celebre cărți pentru copii și cei care au încă suflet de copil, indiferent de vârsta lor biologică. Și, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai deosebite și a cărei profunzime poate fi înțeleasă mai degrabă la maturitate, cu toate că stilul de scriere este simplu.

Încărcată de metafore și analogii, povestea ne înfățișează întâlnirea dintre un adult și copilul din sine, un băiețel care se arată ca un mic prinț. Curios să vadă ce se află dincolo de asteroidul său, micul prinț pleacă să exploreze universul și, după ce vizitează diverse planete, ajunge și pe Pământ, unde are parte de adevărate revelații. Întâlnirea cu fiecare ființă care îi iese în cale este extraordinară, iar băiețelul are câte ceva de învățat.

Fie că este uimit de ciudățeniile oamenilor, fie că descoperă lucruri care îl impresionează plăcut, întâmplările prin care trece micul prinț au impact asupra cititorilor. Povestea te trece prin toate stările și te face să meditezi la viața privită prin ochi de copil, la esențele care rămân după ce treci de bariera superficialității.

Este o carte care te face să realizezi frumusețea și caracterul special al fiecărui lucru mărunt, aparent banal, într-o lume grăbită să treacă prin viață fără a acorda atenție aspectelor cu adevărat importante.

Micul Prinț este una dintre cărțile cel mai bine vândute din lume; a fost votată ca fiind cea mai bună carte a secolului al XX-lea în Franța și, după Biblie, este tradusă oficial în cele mai multe limbi (361), existând și ediții în Braille, fără a mai pune la socoteală ebook-urile sau audiobook-urile.

Sursă foto

Câteva citate:

•„Florile sunt plăpânde. Şi neştiutoare. Se apără şi ele cum pot. Se cred nemaipomenite cu spinii lor.”

•„Oamenilor mari le plac numerele. Când le vorbiţi de un nou prieten, nu vă întreabă niciodată ceea ce este cu adevărat important. Nu vă întreabă niciodată: «Cum sună vocea lui? Ce jocuri îi plac? Colecţionează fluturi?» Ei vă întreabă: «Câţi ani are? Câţi fraţi are? Cât cântăreşte? Cât câştigă tatăl său?» Numai atunci ei vor crede că l-au cunoscut.”

•„Toţi oamenii mari au fost cândva copii…dar doar câţiva dintre ei îşi mai amintesc.”

•„Oamenii de pe planeta ta, zise micul prinț, cresc cinci mii de trandafiri într-o singură grădină… și tot nu găsesc ceea ce caută…”