Regina Victoria. Secretele unei epoci, de Matthew Dennison

Recenzie carte Regina Victoria. Secretele unei epoci, de Matthew Dennison.

Matthew Dennison
Matthew Dennison. Sursă foto: georginacapel.com

Regina Victoria a Angliei se numără printre preferate mele încă de pe vremea când eram în facultate. Cursul despre epoca victoriană m-a cucerit atât de mult, încât am dezvoltat un fel de obsesie pentru Anglia și chiar m-a atras spre istorie, domeniu care nu mă prea pasiona în trecut. Pot spune că de atunci a început „nebunia” aceasta. Apoi am urmărit filmul The Young Victoria, iar, mai nou, serialul Victoria, care mi se pare absolut fascinant. Acesta au la bază viața reală a reginei. Întâmplarea a făcut să dau și peste cartea biografică scrisă de istoricul Matthew Dennison și nu puteam rata ocazia de a o avea în colecția mea.

   *****

Titlul: Regina Victoria. Secretele unei epoci
Titlul original:  Queen Victoria. A Life of Contradictions
Autor:  Matthew Dennison
Traducere: Roxana Olteanu
Editura: Corint
Colecția: Istorie
Categoria: roman biografic, non-ficțiune
Anul apariției originalului: 2013
Anul apariției ediției prezente: 2016
Numărul de pagini: 208

*****

Franz Xaver Winterhalter, 1846
Regina Victoria cu familia. Pictură realizată de Franz Xaver Winterhalter, 1846. Sursă foto: liveinternet.ru 

Cartea se parcurge ușor și rapid, însă autorul nu urmărește faptele cronologic, ci menționează evenimentele în cadrul capitolelor în funcție de relevanța tematică într-un mod aleatoriu. O abordare inedită față de ce mă așteptam. Nu este o carte spectaculoasă, dar merită citită pentru cultura generală, mie mi-a plăcut mai mult pentru faptul în sine că era despre această regină.

Ceea ce mi se pare deosebit este că la mijloc cartea conține și câteva fotografii cu tablouri care o înfățișează pe Victoria singură sau cu familia regală, acest lucru adăugând autenticitate operei biografice. M-am simțit mândră să văd România menționată în această carte, întrucât Victoria și soțul său, Albert, au avut numeroși descendenți, printre care și în țara noastră, prin Regele Mihai I.

Regina Victoria în rochie de mireasa
Regina Victoria în rochie de mireasă. Pictură realizată de Franz Xaver Winterhalter, 1847. Sursă foto: businessinsider.com

Această regină a fost o rebelă a vremii ei, dar pentru mine este și în prezent un etalon. Rebelă prin spirit, impulsivitate, o personalitate puternică ce se află în proporționalitate inversă cu înălțimea, dar totodată nevoită să accepte, ba chiar să îmbrățișeze după un timp progresul. Sunt multe aspecte importante cu privire la viața și caracterul său care ar merita menționate, dar mă voi limita la două.

Un fapt mai puțin cunoscut este că regina Victoria a fost cea care a „lansat” tradiția ca la nuntă mireasa să poarte rochie albă. Până atunci, miresele purtau rochii colorate, modele încărcate și complexe, inspirate din secolul trecut. Rochia albă purtată de Victoria la propria nuntă a fost ceva inedit, deoarece a vrut ceva care să exprime puritatea, majoritatea mireselor preluând ulterior această idee și îmbrăcându-se, la rândul lor, în alb.

The Young Victoria
Emily Blunt și Rupert Friend interpretându-i pe Regina Victoria și Prințul Albert în filmul The Young Victoria (Tânăra Victoria), 2009. Sursă foto: pinterest.com

Cel mai mult m-a impresionat însă iubirea dintre ea și prințul Albert, o dragoste care a marcat-o pe Victoria pentru tot restul vieții sale, ce mă face să sper că în lumea de dincolo sufletele lor sunt pe veci nedespărțite. Câte persoane ar purta doliu zeci de ani, până la ultima suflare, iar cuvântul final să fie numele celui iubit?

Jenna Coleman, Tom Hughs, Victoria
Jenna Coleman și Tom Hughes interpretându-i pe Regina Victoria și Prințul Albert în serialul Victoria. Sursă foto: memorabletv.com

****

Persoane​lor romantice, dar nu numai, și pasionate de seriale și miniserii le recomand cu tărie Victoria, o producție creată de Daisy Goodwin (producătoare tv și scriitoare), cu Jenna Coleman și Tom Hughes. Conceput inițial ca o miniserie istorică, serialul a fost extins datorită audiențelor foarte mari și a insistenței fanilor din ce în ce mai numeroși, în prezent filmându-se cel de-al doilea sezon. Jenna Coleman strălucește în acest rol, dar și ceilalți actori joacă excepțional și chiar sunt foarte bine aleși. Regia și scenariul sunt și ele minunate.

Victoria Season 1 Trailer:

O curiozitate: cei doi protagoniști s-au cunoscut la filmările acestui serial și formează un cuplu și în realitate, în prezent locuind împreună. Viața bate filmul din nou, la fel că în cazul lui Tom Hardy și Charlotte Riley (Wuthering Heights, 2009).