Dracula, de Bram Stoker

Recenzie carte „Dracula”, de Bram Stoker.

Bram Stoker
Bram Stoker

Abraham „Bram” Stoker s-a născut pe 8 noiembrie 1847 în Dublin, Irlanda. A obținut diploma de licență în matematică, iar mai târziu a devenit critic de teatru, începând în aceeași perioadă să scrie proză scurtă și romane.

A decedat pe 20 aprilie 1912.

RomanDracula, de Bram Stokerul epistolar Dracula a apărut în 1897 și este considerat cel mai celebru din categoria gothic horror al tuturor timpurilor, reprezentând totodată o sursă de inspirație pentru generațiile următoare de autori.

Majoritatea întâmplărilor au loc în Transilvania și Anglia, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, și sunt relatate în ordine cronologică din perspectiva mai multor personaje principale, predominant sub formă de scrisori și pasaje din jurnale. Cu toate că este vorba despre ficțiune, atmosfera din roman este concepută să pară reală, credibilă.

Imagine din filmul „Dracula” (1992)
Imagine din filmul „Dracula” (1992)

Se pare că autorul s-a inspirat pentru acest roman dintr-o vizită făcută la castelul Whitby,  Anglia, din povestirile întunecate ale scriitorului ungur Ármin Vámbéry despre Munții Carpați, dar și din folclorul european în ceea ce privește mitul vampirilor.

Imagine din filmul „Dracula” (1992)
Imagine din filmul „Dracula” (1992)

Mi-a plăcut tonul întunecat, atmosfera gotică, dar nu mi s-a părut ceva înfricoșător. De fapt, mi-a amintit puțin de Castelul din Otranto, cel care a pus bazele acestui gen. Autorul preia trăsăturile specifice ale romanului gotic și adaugă elemente moderne care se remarcă odată cu mutarea acțiunii în Anglia. Nu este de mirare că a atras atenția cititorilor acelei perioade și că încă se află și în zilele noastre printre preferințele multora.

Imagine din filmul „Dracula” (1992)
Imagine din filmul „Dracula” (1992)

Ca temă principală, subiectul se axează pe latura diabolică a Contelui Dracula și felul în care personajele principale, în frunte cu Jonathan Harker și dr. Van Helsing, descoperă ce se întâmplă, de fapt, în comunitatea lor, și își unesc forțele pentru a eradica răul. Cu toate că la baza personajului Dracula stă Vlad Țepeș, prin prisma notorietății sale legendare, în carte Contele se pare că este un descendent al lui Țepeș, nu prințul însuși, dar au multe trăsături asemănătoare.

„Dracula” (1992)Cartea mi-a plăcut, dar nu m-a impresionat. M-a atras mai mult la început, mai ales prin descrieri și atmosferă, însă pe parcurs m-au plictisit anumite pasaje, mai ales cele ale personajelor feminine.

Poate mi-ar fi plăcut mai mult dacă ar fi fost scris doar din perspectiva lui Jonathan. Cu toate acestea, nu îi desconsider calitățile de etalon al acestui gen.

Acest roman a fost adaptat pentru scenariile mai multor filme/seriale, dintre care îmi amintesc ecranizarea celebră din 1992, în regia fabulosului Francis Ford Coppola, cu Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves.

„Dracula” (1992) trailer:

 

surse foto: imdb.com, eyeforfilm.co.uk, themindreels.com