
Agatha Christie, pe numele său întreg Agatha Mary Clarissa Christie, s-a născut pe 15 septembrie 1890, în Devon, Anglia. A scris romane, nuvele și piese de teatru polițiste, cele mai celebre opere avându-le ca personaje principale pe Hercule Poirot și Miss Marple. Pentru o perioadă, a scris romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar care nu au fost atât de apreciate de cititori precum cele polițiste.
Autoarea face parte dintre cei mai vânduți scriitori ai tuturor timpurilor, aflându-se și în Cartea Recordurilor. Este totodată și printre cei mai traduși autori din lume (în 56 de limbi). Stilul său este considerat unul inovator al genului polițist, în urma operelor sale fiind considerată Regina Crimei. A decedat pe 12 ianuarie 1976 în Oxfordshire, Anglia, din cauze naturale.
Romanul thriller Zece negri mititei a fost publicat pe 6 noiembrie 1939, în UK, este considerat capodopera Agathei Christie și un bestseller al genului mystery, înregistrând peste 100 de milioane de copii vândute în toată lumea.

Ideea acestei cărți este una originală, din punctul meu de vedere. Zece persoane care nu se cunosc între ele sunt chemate de către un milionar pe o insulă privată sub diferite pretexte; cu toate că motivele pentru care ajunseseră acolo erau variate și nimeni nu îl cunoștea personal pe proprietar, acele persoane au ceva în comun: fiecare poartă în suflet povara unui secret foarte mare. Rând pe rând, crimele încep să se petreacă, urmând tiparul din poezia cu același nume. Și tot treptat ni se relevă și secretele personajelor.

Mi-a plăcut foarte mult perspectiva oferită de autoare și stilul acesteia, suspansul, aspectele psihologice și faptul că ni se dezvăluie abia în epilog criminalul. Mi se pare o operă bine construită, compactă, cu întorsături, bine gândită, care menține curiozitatea până la final, când primim răspunsuri la toate întrebările pe care ni le-am format în minte pe parcurs. Nu știu ce aș mai putea adăuga (sau cum să-i ofer laudele binemeritate) fără să dezvălui misterul.
*****
Cartea a fost și ecranizată, iar miniseria (And Then There Were None) în trei părți, producție BBC din 2015, mi-a plăcut foarte mult. Este o versiune bine realizată, dar al cărui final este redat diferit față de carte. Ambele variante mi s-au părut reușite, dar cel din carte a fost, pentru mine, genial. Recomand lecturarea cărții înaintea vizionării miniseriei, ca să nu i se spulbere farmecul. Din distribuție fac parte mulți actori celebri, precum Aidan Turner, Charles Dance, Sam Neill.
Sursă foto: imdb.com
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.