Chemarea străbunilor, de Jack London

Recenzie carte Chemarea străbunilor, de Jack London

Chemarea străbunilor, de Jack London
Jack London
Jack London

Jack London, pe numele său real John Griffith Chaney, s-a născut pe 12 ianuarie 1876, în San Francisco, SUA. A scris predominant romane și nuvele, dar și unele povestiri, lucrări de non-ficțiune, eseuri, poezii, memorii autobiografice și chiar trei piese de teatru. Operele sale în proză s-au bucurat de un succes răsunător, fiind cel mai publicat și bine plătit scriitor american la acea vreme, devenind celebru și la nivel internațional. În prezent, este considerat un autor clasic ce încă își lasă amprenta asupra multora care îl descoperă.

La 21 de ani a fost admis la Universitatea din California, dar a abandonat studiile după ce a fost devastat deoarece descoperise că fusese copil din flori. Astfel, a plecat în „Goana după aur din Klondike” din Yukon, Alaska, experiență din care s-a și inspirat pentru operele sale. A decedat pe 22 noiembrie 1916, la doar 40 de ani, în Glen Ellen, SUA, în urma mai multor afecțiuni.

Chemarea străbunilor, de Jack LondonOpera Chemarea străbunilor a fost publicată în 1903, este destul de scurtă și îl are ca personaj central pe Buck, un câine de  patru ani, foarte puternic, sănătos și frumos din California, corcitură între Saint-Bernard și o cățea din rasa Ciobănesc scoțian (iată de ce nu înțeleg de unde până unde figurează în unele ediții, inclusiv într-o ecranizare, ca fiind husky). Acesta era domestic, locuia în casa mare a unui judecător, unde ducea o viață frumoasă, demnă de un „aristocrat”, aflându-se acolo ca urmaș al tatălui său, câinele de care judecătorul fusese de nedespărțit.

Însă, în toamna anului 1897, viața lui Buck avea să se schimbe radical odată cu „febra aurului” din Klondike. Când unul dintre ajutorii grădinarului ajunsese cu datorii foarte mari deoarece pierduse mulți bani la jocurile de noroc, acesta decide să îl fure pe Buck pentru a îl vinde cuiva care urma să îl vândă mai departe unui alt bărbat ce se îndrepta spre nord și avea nevoie de câini rezistenți, care să tragă sania, în aventura sa de căutare a aurului.

Așa începe o nouă etapă în viața lui Buck, una încărcată de suferință, umilințe, o perioadă de transformare în care câinele învață să își asculte tot mai mult instinctele. Acesta descoperă însă și atașamentul, iubirea, când este salvat de un om cu suflet bun pe nume John Thornton, iar această legătură sufletească deosebită este singura prin care se mai simte conectat la viața domestică. În urma unor evenimente foarte tragice, Buck „aude” tot mai mult chemarea sălbăticiei, a libertății, a strămoșilor săi care trăiesc în inima pădurilor, a locului în natură de care simte că aparține cu adevărat. Am putea face o analogie cu omul a cărui conștiință îl îndeamnă să își descopere originile și să se întoarcă la rădăcinile ființei sale.

Chemarea străbunilor
Sursă foto

Fiindcă iubesc mult animalele, am suferit alături de Buck și m-au revoltat multe situații. Este o carte încărcată cu multă suferință, în care Buck trăiește, simte, suferă și luptă asemenea unui om foarte greu încercat.

Mi-a plăcut stilul autorului (simplu, deloc pompos) de a reda atât de credibil trăirile din perspectiva unui animal care, deși este un personaj fictiv, ne face să privim cu mult mai mult respect necuvântătoarele și să vedem cruzimea oamenilor josnici, pe care îi putem lua drept exemplu negativ și să nu ne comportăm într-un mod similar lor.

M-a impresionat lupta pe care a dus-o acest câine minunat și, cu toate că este citită cu precădere de copii (fiind inclusă și în programa școlară), consider că publicul-țintă nu are o vârstă anume (totuși, din punctul meu de vedere, anumite scene violente din carte ar putea avea un impact dur al imaginației asupra copiilor mai mici).

Cartea stă la baza mai multor ecranizări (inclusiv una cu celebrul Clark Gable, în 1935), pe care însă nu le-am vizionat, așadar nu-mi pot spune părerea despre ele.