Jane Eyre, de Charlotte Brontë

Recenzie carte Jane Eyre, de Charlotte Brontë

Charlotte Brontë
Charlotte Brontë

Charlotte Brontë s-a născut pe 21 aprilie 1816 în Yorkshire, Anglia. Aceasta a folosit un pseudonim literar, din aceleași motive ca și surorile sale mai mici, scriitoarele Emily și Anne, și anume pentru a nu se lovi de prejudecățile criticilor și cititorilor, care, la vremea respectivă, nu erau deschiși spre talentul literar al femeilor, mai ales când stilul nu era unul tocmai feminin; astfel, și-a semnat multe opere cu numele masculin Currer Bell.

Jane Eyre, de Charlotte Brontë

Charlotte și-a pierdut mama pe când avea doar cinci ani. Mai avea patru surori și un frate, iar tatăl său (preot anglican) a primit ajutor din partea cumnatei sale pentru a le crește. Aceasta le-a trimis pe Charlotte și surorile sale, Maria, Elizabeth și Emily, la o școală pentru fetele preoților, unde au stat în condiții foarte grele, deteriorând semnificativ sănătatea fetelor, două dintre ele (Maria și Elizabeth) stingându-se de tinere.

Autoarea a decedat într-un mod tragic pe 31 martie 1855, la 38 de ani, din cauza unor complicații ale sarcinii, fără a putea aduce pe lume copilul.

Jane Eyre, 2011
Mia Wasikowska în rolul lui Jane Eyre, 2011

Romanul de mare succes Jane Eyre este inspirat parțial din viața reală a autoarei, unele dintre experiențele și trăirile ei regăsindu-se și în carte. Scrisă sub forma unui bildungsroman, opera este axată pe viața micuței Jane și urmărește dezvoltarea sa de-a lungul anilor, până la maturitate.

Jane Eyre, 2011
Michael Fassbender în rolul lui Edward Fairfax Rochester, în Jane Eyre, 2011

Cartea este scrisă din perspectiva lui Jane, în prezent adultă, care își spune povestea de viață. Aceasta ajunge să lucreze la reședința Thornfield, unde va fi guvernanta fetiței proprietarului, Dl. Rochester, de care, ulterior, se va îndrăgosti, în ciuda personalității foarte dificile a bărbatului. Un secret le va împiedica însă relația. În final, Jane se va vedea nevoită să facă o alegere care îi va schimba cursul destinului.

Imagine din filmul Jane Eyre, 2011

Este una dintre cărțile mele preferate, o poveste profundă despre dorința unei femei tinere de a fi iubită și a simți că este apreciată, care dă dovadă de integritate și valori morale deosebite, în încercarea ei de a găsi un echilibru între lucrurile care o pasionează și cele care țin de spiritualitate, precum și între dragoste și sentimentul de libertate, de independență. Am admirat-o pe Jane ca personaj, iar povestea ei m-a impresionat foarte mult. Este un exemplu de femeie puternică și demnă, cu principii.

Jane Eyre, 2011
Imagine din filmul Jane Eyre, 2011

 Jane Eyre este un roman clasic cu o atmosferă dramatică, întunecată, gotică, în care se regăsesc subiecte specifice epocii victoriene: ipocrizia și prejudecățile oamenilor, confruntarea cu problemele ce țin de statutul social și de faptul că femeile erau considerate inferioare bărbaților; în același timp, este și unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste, o carte de referință în literatura engleză, și nu numai.

Jane Eyre, 2011
Imagine din filmul Jane Eyre, 2011

 

Două citate:

  • „(….) sper să nu simţiţi niciodată ce simţeam eu atunci. Ochii voştri să nu verse vreodată lacrimi atât de tumultoase şi fierbinţi ca cele vărsate de mine. Să nu înălţaţi către cer rugăciuni pline de disperare şi agonie ca cele rostite de buzele mele. Să nu vă temeţi niciodată, ca mine, că sunteţi pricina nefericirii persoanei pe care o iubiţi din toată inima.”
  • „Este inutil să spui că fiinţele omeneşti ar trebui să se mulţumească doar cu linişte; ele au nevoie de acţiune şi dacă nu o pot găsi, o creează.”

*****

jane_eyreAcest roman a fost sursa de inspirație pentru o mulțime de ecranizări, dintre care am urmărit cu plăcere două: miniseria de patru episoade din 2006 și filmul din 2011.

Acesta din urmă îi are în rolurile principale pe Mia Wasikowska și Michael Fassbender, pe care îi admir foarte mult. În această versiune, foarte multe scene au fost filmate exclusiv la lumina focului sau a lumânărilor, pentru a reda mai bine atmosfera gotică.

*****

Jane Eyre (2011) trailer:

Surse foto: elfilm.com, bibiqi.com, pinterest.com, collider.com, filmz.ru

Un gând despre „Jane Eyre, de Charlotte Brontë”

Comentariile sunt închise.