Parfumul, de Patrick Süskind

Recenzie carte Parfumul, de Patrick Süskind

Patrick Süskind
Patrick Süskind

Patrick Süskind s-a născut pe 26 martie 1949 în Ambach, Germania, și este scriitor și jurnalist. A studiat istorie modernă și medievală la Universitatea din Munich și la Aix-en-Provence, fără a absolvi.

Acesta a devenit cunoscut la nivel internațional îndeosebi pentru romanul de succes Das Parfum (Parfumul), care, din momentul apariției, s-a aflat timp de nouă ani pe lista celor mai bine vândute romane, top apărut  în ziarul de mare tiraj  Der Spiegel.

Parfumul, de Patrick SüskindRomanul Parfumul a fost publicat în 1985 și se încadrează în genurile ficțiune, horror, mister, realism magic; a fost tradus în 47 de limbi și vândut în peste 16 milioane de exemplare.

Acesta prezintă povestea șocantă a lui Jean-Babtiste Grenouille, ce are loc în Franța secolului al XVIII-lea.

Mi s-a părut o carte foarte bine scrisă, iar subiectul este original. Născut în mizerie, într-un oraș în care mirosurile erau care mai de care mai infecte, Jean-Baptiste supraviețuiește în mod miraculos și este special, unic, întrucât are simțul mirosului neobișnuit de bine dezvoltat, încât nici nu ai spune că este uman, ci mai degrabă un fel de creatură umanoidă, tăcută și cu o minte bolnavă.

Perfume: The Story of a Murderer
Imagine din filmul Perfume: The Story of a Murderer, 2006

Acesta putea identifica sursa oricărui miros, indiferent la ce distanță se afla. Acest simț pare a le estompa pe celelalte, iar atunci când îl cunoaște pe un parfumier celebru, face tot posibilul pentru a îi deveni ucenic. Din acel moment, lui Jean-Baptiste îi vine o idee șocantă: cum el nu avea niciun miros propriu, își propune să creeze parfumul perfect, unul ce va fi compus dintr-un ingredient deosebit, iar pentru a îl obține, este în stare de orice, devenind astfel un criminal în serie.

 Perfume: The Story of a Murderer, 2006
Imagine din filmul Perfume: The Story of a Murderer, 2006

 Lui Süskind îi place să trăiască izolat și să se afle cât mai puține lucruri despre el. S-a retras din viața literară și refuză să acorde interviuri, să i se facă poze sau să interacționeze cu multe persoane. Patrick Süskind s-a lăsat cu greu convins să vândă drepturile de autor pentru ecranizarea Parfumului, iar după insistențele lui Bernd Eichinger (care a dorit să ecranizeze cartea încă de la publicarea acesteia), a acceptat contra sumei de zece milioane de euro, astfel că în 2006 a apărut filmul Perfume: The Story of a Murderer, cu Ben Whishaw în rolul principal, în regia lui Tom Tykwer. În alte roluri sunt Dustin Hoffman, Rachel Hurd-Wood, Alan Rickman.

Perfume: The Story of a Murderer
Imagine din filmul Perfume: The Story of a Murderer, 2006

Două citate:

  • „Pe vremea de care vorbim, în oraşe domnea o duhoare pentru noi, modernii, de neînchipuit. Străzile trăsneau a gunoi şi bălegar, curţile dosnice a urină, casele scărilor a lemn putrezit şi murdărie de şobolan, bucătăriile a varză stricată şi seu; încăperile neaerisite duhneau a praf mucegăit, dormitoarele a cearşafuri unsuroase, a paturi de puf umed şi a mirozna înţepător-dulceagă din oalele de noapte. Din cămine trăsnea pucioasa, din tăbăcării duhneau leşiile corozive, din căsăpii sângele scurs. Oamenii puţeau a sudoare şi haine nespălate; gura le duhnea a dinţi stricaţi, stomacurile a zeamă de ceapă, iar corpurile, când nu mai erau prea tineri, a brânză veche, lapte acru şi bube. Duhneau râurile, pieţele, bisericile, duhnea pe sub poduri sau în palate.”
006prf_ben_whishaw_103
Ben Whishaw în rolul lui Jean-Baptiste Grenouille, Perfume: The Story of a Murderer, 2006
  • Parfumul trăieşte în timp, are tinereţea, maturitatea şi bătrâneţea sa. Şi numai când înmiresmează plăcut la toate cele trei diferite vârste poate fi socotit izbutit.”
Perfume: The Story of a Murderer
Imagine din filmul Perfume: The Story of a Murderer, 2006

*****

perfume-the-story-of-a-murdererAm aflat de carte prin intermediul filmului, care m-a impresionat și se află printre cele mai bune, expresive și bizare filme văzute de mine. Ben Whishaw a jucat impecabil, extraordinar, iar mesajul este uluitor!

Curiozități despre ecranizare:

  • Producător și co-scenarist a fost Bernd Eichinger, cel a îndeplinit aceleași funcții și în ecranizarea romanului Numele trandafirului, de Umberto Eco.
  • Regizorul s-a implicat și în realizarea coloanei sonore a filmului, susținând că muzica va încerca să redea mirosurile respective, în sens metaforic.
  • Filmul a fost una dintre cele mai costisitoare producții ale anului 2006, bugetul său fiind estimat la circa 50 de milioane de euro.
  • Regizorul, directorul de imagine, directorul de producție și designerul au studiat cu atenție operele complete ale pictorilor Caravaggio, Rembrandt și Joseph Wright, pentru a se inspira cât mai mult din hainele și atmosfera specifice Franței secolului al XVIII-lea, încât filmul să corespundă cât mai mult cu realitatea acelor vremuri.
  • Majoritatea costumelor din film au fost fabricate în România.

Nici cartea, nici filmul nu sunt pe gustul tuturor, deoarece și subiectul este unul ce inspiră groază. Dar le recomand celor care sunt deschiși față de temele dificile.

*****
Perfume: The Story of a Murderer (2006) trailer:

Surse foto: kukly-bratc.ru, fanpop.com, moviexk.com, scifi-movies.com, caitie.livejournal.com, theanonymouswriter.com