Inimi cicatrizate, de Max Blecher

Recenzie carte Inimi cicatrizate, de Max Blecher.

PV Rio de Janeiro (RJ) 29/04/2013 Max Blecher Foto Divulgação
Max Blecher

Max Blecher s-a născut pe 8 septembrie 1909, în Botoșani; a fost un prozator și poet român de origine evreiască. Acesta a fost admis la Facultatea de Medicină din Paris, dar a fost nevoit să își întrerupă cursurile, deoarece se îmbolnăvise de tuberculoză la coloana vertebrală, afecțiune incurabilă pe atunci, cunoscută și sub numele de morbul lui Pott.

Operele sale, din păcate puține la număr (trei romane și un volum de poezii), sunt considerate a fi un reper important în literatura română, în special datorită autenticității. Romanele sale au fost traduse în franceză și spaniolă. Autorul a decedat pe 31 mai 1938, în Roman, jud. Neamț, la numai 29 de ani, după zece ani de chin.

Inimi cicatrizate, de Max BlecherRomanul Inimi cicatrizate a fost publicat în anul 1937 și este, într-o mare măsură, autobiografic, la fel ca și celelalte ale sale. Autorul s-a inspirat din propria suferință pentru a reda, atât cât a fost posibil, prin intermediul alter-ego-ului Emanuel, declanșarea bolii și experiența sa la sanatoriul de recuperări din Berck, situat pe țărmul francez al Canalului Mânecii, un loc ce reunea tot felul de tipologii ale indivizilor.

Atmosfera este una sumbră, dar totodată cu un aer de resemnare. Cu toate că, la început, bolnavii încearcă să ducă o viață cât mai normală, cu idile, distracții și curajul încercărilor de „evadare” din cotidianul amar,  treptat, durerile și impactul psihologic al bolii asupra fiecăruia sunt apăsătoare, iar realitatea dură zdruncină viziunea cititorului.

Sanatoriul din Berk, Franța, unde a fost internat și Max Blecher

 Nu are cum să îți placă un asemenea subiect care parcă te face să simți mirosul infecțiilor, al mizeriei, care îți evidențiază o altă fațetă a vieții și îți transmite oscilarea între dorință, repulsie, frustrare, disperare și resemnare. Dar stilul lui Max Blecher de a reda zbuciumul acestor trăiri m-a atins, m-a făcut să îl consider, în umila mea părere, un scriitor foarte bun, ca mulți din perioada interbelică, pe care îi apreciez.

*****

Imagine din filmul Inimi cicatrizate/Scarred Hearts (2016)

Câteva citate din carte:

• „Inima bătea în vid cu lovituri amplificate. Putea așadar corpul lui să se frângă dintr-un moment în altul, ca un copac rupt, ca o păpușă de cârpă.”

• „Știi ce se numește în medicină «țesut cicatrizat»? Este pielea aceea zbârcită și vânătă, care se formează pe o rană vindecată. E o piele aproape normală, atât doar că e sensibilă la frig, la cald, ori la atingeri…[…] Apoi reluă în șoaptă:

– Vezi, inimile bolnavilor au primit în viață atâtea lovituri de cuțit, încât s-au transformat în țesut cicatrizat… Insensibile la frig… la cald… și la durere. Insensibile și învinețite de duritate.

Toate acestea fură spuse cu zâmbetul celei mai desăvârșite liniști interioare.”

• „- Există momente când ești «mai puțin decât tine însuți» și mai puțin decât orice.”

*****

Suferința atroce a lui Max Blecher l-a impresionat pe Mihail Sebastian, care a menționat-o în jurnalul său intim, apărut postum în 1995.

*****

mv5bmjfkmjnjnzitzte3ms00ogm0lwjlytatzdflzmewodhjzdvjxkeyxkfqcgdeqxvymjqxnja1mzu-_v1_sy1000_cr006991000_al_Romanul Inimi cicatrizate l-a inspirat pe regizorul Radu Jude în a realiza o adaptare liberă, un lungmetraj omonim care se bucură de recenzii pozitive în rândul criticilor. Filmul a câștigat deja un premiu, și anume „Premio speciale della giuria”, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, desfășurat anul acesta, între 3 și 13 august.

Din distribuție fac parte Lucian Teodor Rus în rolul lui Emanuel,  Ivana Mladenovic care o interpretează pe Solange, iar în alte roluri sunt Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Filmul va rula în cinematografele din România începând cu 18 noiembrie 2016.

*****

Inimi cicatrizate/Scarred Hearts (2016) trailer:

 

Surse foto: wikiwand.com, imdb.com, cumhuriyet.com.tr