Fata din tren, de Paula Hawkins

Recenzie carte Fata din tren, de Paula Hawkins

Paula Hawkins
Paula Hawkins

Paula Hawkins s-a născut pe 26 august 1972, în Rhodesia (în prezent, Zimbabwe), dar s-a mutat în UK în 1989, stabilindu-se în Londra. A studiat filosofie, politică și economie, apoi a lucrat ca jurnalistă la celebrul cotidian The Times și a publicat câteva lucrări pe teme financiare. Începând cu 2009 a scris, sub pseudonimul Amy Silver, patru romane, comedii romantice, însă nu s-a bucurat de succes. Afirmarea sa a venit abia în ianuarie 2015, odată cu primul său thriller psihologic, Fata din Tren (Girl on the Train), pe care l-a scris când se confrunta cu mari probleme de natură financiară.

2769_01be9670După The Fate of Katherine Carr, rămân în sfera disparițiilor, cu Fata din tren. Acest roman este scris din perspectivele a trei femei, destinele lor se intersectează, iar relatările au continuitate: Rachel Watson este cea care călătorește în fiecare zi cu trenul ce face legătura între Ashbury și Londra; Megan Hipwell este femeia care ajunge să fie declarată dispărută, iar Anna Watson este fosta amantă și actuala soție a lui Tom, fostul soț al lui Rachel.

Rachel este alcoolică și nemulțumită de viața anostă pe care o duce, de rutină, astfel încât își creează în minte un scenariu utopic în privința unui cuplu pe care îl observă deseori de la fereastră în călătoria cu trenul, cuplu ce locuiește la casa cu numărul cinsprezece, în apropiere de vechea ei locuință. Dar, la un moment dat, lucrurile iau o turnură neașteptată, iar Rachel ajunge să fie martoră la ceva ce apoi nu își amintește, dar care îi va schimba viața pentru totdeauna. În încercarea de își da seama ce s-a petrecut, Rachel ajunge să se implice în tot felul de situații neprevăzute.

emily-blunt
Emily Blunt în rolul lui Rachel Watson, Girl on the Train (2016)

Mi-a plăcut mult acest roman, nu prin natura subiectelor abordate, ci prin construcția personajelor și a acțiunii. Sau poate și subiectele ies în evidență tocmai pentru că sunt întunecate. Fiecare personaj este astfel conceput încât nu ai cum să îl placi, nu găsești nimic benefic în privința lor, dar, cu toate acestea, nu poți lăsa cartea din mână.

mv5bmtuymdqwmtm1nf5bml5banbnxkftztgwodm1otqymdi-_v1_
Haley Bennet în rolul lui Megan Hipwell, Girl on the Train (2016)

Deși sună a clișeu, aparențele înșală, nimic nu este ceea ce credem la început și îți faci în minte mai multe scenarii a ceea ce urmează a se petrece, scenarii care se elimină sau se structurează pe parcurs, când descoperim circumstanțe noi.  M-a intrigat și am așteptat cu nerăbdare deznodământul, care mi s-a conturat când mai aveam cam o treime de citit, așadar finalul nu a fost o surpriză pentru mine; m-am bucurat totuși că nu a corespuns cu ceea ce aveam în minte când începusem lecturarea.

mv5bnjhjnjcyytutzjbins00owq2ltg3mtetmzhizddlmdg4ogzjxkeyxkfqcgdeqxvyndkxmtgyotu-_v1_
Rebecca Ferguson în rolul Annei Watson, Girl on the Train (2016)

*****

the-girl-on-the-train-189775lAcest roman, care se bucură de popularitate, beneficiază și de o adaptare, filmul rulând deja în cinematografe, inclusiv în cele din România. Din distribuție fac parte Emily Blunt (Rachel), Luke Evans (Scott), Justin Theroux (Tom), Rebecca Ferguson (Anna), Haley Bennett (Megan).

Încă nu am văzut filmul, dar sunt foarte curioasă dacă îmi va lăsa ori nu aceeași impresie precum cartea. Din start sunt puțin dezamăgită că a fost filmat în SUA și nu în UK!

Girl on the Train (2016) trailer:

 

Surse foto: cinemagia.ro, glamourmagazine.uk, imdb.com