Scurtă istorie a timpului, de Stephen Hawking

Recenzie carte Scurtă istorie a timpului, de Stephen Hawking

Steven Hawking
Stephen Hawking (Sursă foto)

 

Stephen William Hawking s-a născut pe 8 ianuarie 1942 în Oxford, Anglia, la fix 300 de ani de la moartea lui Galilei şi este unul dintre cei mai importanţi oameni de ştiinţă, activitatea sa desfăşurându-se în sfera fizicii teoretice şi a cosmologiei. Acesta este profesor de matematică la Universitatea Cambridge şi deţine catedra care i-a aparţinut lui Isaak Newton. De-a lungul carierei sale, a primit o mulţime de distincţii, iar teoriile sale au adus o contribuţie foarte valoroasă. Este renumit în special pentru Radiaţia Hawking.Scurta istorie a timpului. De la Big Bang la gaurile negre, de Stephen Hawking

Încă de când am urmărit filmul The Theory of Everything mi-am propus să citesc atât cartea care a stat la baza lui, Travelling to infinity. My life with Stephen, de Jane Wilde, cât şi pe aceasta, Scurtă istorie a timpului, de la Big Bang la găurile negre (anul apariției primei ediții: 1988), deoarece este menţionată în ecranizare. Am vrut să văd cum este caracterizat fizicianul în cartea fostei sale soţii, dar să îl descopăr şi prin prisma propriei gândiri. Îl admir nespus pe acest om de ştiinţă!

Citind diverse păreri pe internet, am observat că este o carte pe care mulţi o sar, deoarece au auzit că ar fi o lucrare în care se pune accentul pe ateism (ceea ce nu mi se pare) sau o abandonează invocând faptul că nu pot ţine pasul cu termenii şi conceptele specifice fizicii.

Parerea mea este următoarea: cine are deschidere spre cunoaştere, curiozitate şi dorinţa de a-şi îmbogăţi cunoştinţele în fizică ar putea da o şansă acestei cărţi. Venind dintr-un domeniu opus fizicii, dar înarmându-mă cu determinare, am parcurs şi înţeles lucrurile scrise de Hawking fără probleme. Consider că scrie foarte bine (mai bine decât Jane), iar felul în care explică este unul destul de accesibil şi obiectiv.

universe
sursă foto

Ce aflăm din această carte de specialitate? Hawking ne prezintă diferite teorii despre cum s-a format universul şi încearcă să găsească răspunsuri cu privire la complexitatea lui, la timp, ne oferă detalii foarte interesante despre găurile negre, ne arată concepţiile savanţilor de-a lungul anilor, precum şi pe ale sale, în încercarea dea găsi o teorie unificată, adică una care să justifice toate legile fizicii. Teoria întregului.

Este o carte ce îți lărgește viziunea și îți oferă perspective noi asupra universului și a materiei, aducând explicații logice și valabile din punct de vedere științific. În același timp, te face să realizezi cât de multe lucruri așteaptă să le descoperim, cât de interesant este procesul în care se manifestă totul.