Alexandre Dumas – Nero și Acteea. Sfârșitul unui tiran

Recenzie carte Nero și Acteea. Sfârșitul unui tiran, de Alexandre Dumas (tatăl) și părere despre filmul Imperium: Nerone (2004)

Alexandre Dumas pereAlexandre Dumas (tatăl), pe numele său real Dumas Davy de la Pailleterie, s-a născut la 24 iulie 1802, în Villers-Cotterêts, Franța, și este unul dintre cei mai îndrăgiți autori de romane istorice și de aventură, operele sale fiind traduse în peste 100 de limbi și ecranizate în circa 200 de versiuni de-a lungul timpului. Cine nu a auzit de Contele de Monte Cristo sau Cei trei muschetari, de exemplu? Acesta a avut activitate și în dramaturgie, jurnalism, fiind extrem de apreciat în toate genurile abordate, dar succesul s-a datorat în mare parte romanelor.

Ca o curiozitate, și viața sa privată a fost în centrul atenției: deși era căsătorit, se spune că acesta a avut nu mai puțin de 40 de amante, iar din aventurile sale extraconjugale au rezultat patru copii, dintre care l-a recunoscut doar pe unul, ce a devenit la rândul său un scriitor de succes: Alexandre Dumas, fiul. Alexandre Dumas (tatăl) a decedat pe 5 decembrie 1870, în Puys, Franța, la 68 de ani.

Nerone1_large
Hans Mathesen (ca Lucius Nero) și Rike Schmid (Acte) în Imperium: Nerone (2004), sursă foto

Nero și Acteea. Sfârșitul unui tiran (în original, Acté) a apărut în 1839 și se află printre primele romane ale sale. Acesta este scurt ca întindere, are 120 de pagini, iar acțiunea începe în anul 57 d. Hr., în Corint, pe vremea când Grecia își pierduse gloria, devenind provincie romană și găzduind jocurile olimpice; în acest context, frumoasa Acteea îl cunoaște pe tânărul Lucius, despre care crede că este sclav, pentru ca pe parcurs să afle adevărul, și anume că este însuși Nero, împăratul Romei.

b84fdafe-9089-4553-b8c0-4a69d0b8845c
Hans Matheson în rolul lui Nero din Imperium: Nerone (2004) sursă foto

În mare parte, Dumas urmărește bine istoria, reliefându-l pe Nero drept prefăcut, crud și în stare de orice pentru a își menține statutul. Mi-a plăcut evoluția Acteei, care dintr-o adolescentă naivă devine o femeie cu capul pe umeri. Asistăm la decăderea tiranului Nero, în zorii creștinismului, dar și la debutul lui Dumas în ceea ce privește romanul istoric. Nu este o lectură grea, din contră.

Nero41
Imagine din filmul Imperium: Nerone (2004), sursă foto

Poate că nu este tocmai o operă „perfectă”, se putea mai bine, am avut senzația că a trecut prea repede peste anumite etape, dar mie personal mi-a plăcut destul de mult și o recomand cu precădere celor care vor să se familiarizeze cu operele timpurii ale lui Dumas, dar și celor pasionați de imperiul roman sau de istorie.

Henryk Sienkiewicz s-a inspirat din acest roman pentru a scrie Quo Vadis în anul 1895.

nero_05
Imagine din filmul Imperium: Nerone (2004), sursă foto

****

Despre filmul Imperium: Nerone (2004), în regia lui Paul Marcus.

MV5BOTQ1NDYxNTY3MF5BMl5BanBnXkFtZTcwMzIxNTAzMQ@@._V1_
Sursă foto

Acesta face parte din seria Imperium, care cuprinde cinci filme, fiecare despre alte personalități istorice. Nu citisem prea multe despre el înainte de a îl viziona, m-a atras faptul că în rolul principal este Hans Matheson și îmi plac în general filmele în care joacă.

Ideea este următoarea: nu este un film care să respecte adevărul istoric, ci mai degrabă o viziune total diferită, destinată celor care nu sunt pretențioși. Cu toate că se urmează oarecum firul istoric, nu se respectă întocmai datele reale. De exemplu, Nero ne este înfățișat drept un tânăr sensibil, cu suflet bun, care a fost victima împrejurărilor și astfel s-a înrăit, dar accentul nu cade pe cruzime, ci pe compătimire și romantism.

nerozdf11
Imagine din filmul Imperium: Nerone (2004), sursă foto

Nu am înțeles de ce s-au schimbat multe lucruri în realizarea filmului, dar, făcând abstracție de istorie, mi-a plăcut. Durează circa trei ore și acțiunea se desfășoară într-un pas mai lent însă mi s-a părut frumos din punct de vedere vizual (costumele sunt superbe), mi-au plăcut actorii și felul în care au interpretat.

Imperium: Nerone (2004) – trailer: