Travelling to Infinity, de Jane Hawking + adaptarea cinematografică

Părere despre cartea Travelling to Infinity, de Jane Hawking, și despre ecranizarea acesteia, The Theory of Everything (Teoria întregului).

Jane Hawking

Jane Hawking (pe numele de domnișoară, Wilde) s-a născut pe 29 martie 1944, în Anglia, și este prima fostă soție a binecunoscutului fizician Stephen Hawking.

Mariajul lor a durat din 1965 până în 1995, iar în 2007 a lansat cartea autobiografică Travelling to Infinity. My Life with Stephen, care există și în librăriile din România cu titlul Dragostea are 11 dimensiuni. Viața mea cu Stephen Hawking. Aceasta a stat la baza filmului The Theory of Everything (2014) – Teoria întregului, unul dintre preferatele mele.

Sursă foto

Încep prin a îmi spune părerea despre film. Acesta a fost cel care m-a determinat să citesc cartea, deoarece m-a impresionat enorm totul la el: interpretarea excepțională care i-a adus Oscarul lui Eddie Redmayne pentru cel mai bun actor în 2014, scenariul, regia, coloana sonoră magnifică și, nu în ultimul rând, povestea de viață a acestor oameni deosebiți și greu încercați.

Felicity Jones în rolul lui Jane Wilde și Eddie Redmayne ca Stephen Hawking în filmul The Theory of Everything (Teoria întregului). Sursă foto.

Filmul mi s-a părut perfect și m-a impresionat la maximum. Cred că este unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut până acum, și am văzut foarte, foarte multe de-a lungul anilor. Am remarcat felul în care anumite elemente fac referire la univers, la faptul că totul este în mișcare, muzica de pe coloana sonoră completând atmosfera și purtându-ne imaginar prin spațiu… Pentru mai multă autenticitate, s-a folosit vocea sintetizată a computerului pe care îl folosește Stephen Hawking în viața reală. Citisem undeva că Stephen a fost impresionat de prestația lui Eddie Rednayne încât a avut impresia că se vede pe sine însuși în film, iar Jane a rămas uimită de cât de bine i-a evidențiat Felicity Jones personalitatea.

În stânga, Stephen și Jane Hawking în 1965; în dreapta, Eddie Redmayne și Felicity Jones în filmul The Theory of Everything (2014). Sursă foto.

Din punctul meu de vedere, filmul se axează mai mult pe Stephen, iar cartea, mai mult pe Jane. Ceea ce mi s-a părut în plus la carte sunt anumite detalii pe care le găsesc inutile, de exemplu, descrierea meniurilor. Trecând peste acestea, cartea m-a ajutat să o înțeleg mai bine pe Jane.

Eddie Redmayne și David Thewlis în  filmul The Theory of Everything. Sursă foto.

Jane si Stephen s-au cunoscut pe vremea facultății, la o petrecere. Erau două persoane opuse: el, student la Științe (astrofizică), ea la Uman (Litere), el ateu, ea creștină, el timid și retras, ea sociabilă ș.a.m.d. Chiar dacă păreau a nu avea prea multe în comun, se îndrăgostesc. În momentul în care Stephen află (la numai 21 de ani) că suferă de boala neuronului motor, iar medicii îi mai dădeau doar doi ani de trăit, vrea să se îndepărteze de Jane, dar nu reușește, căci aceasta alege să îi fie alături în perioada rămasă din viață. Căsnicia lor va dura însă 25 de ani (divorțul pronunțându-se după cinci ani de la separarea lor), timp în care vor cunoaște lipsurile, deoarece aveau o situație modestă, bucuriile aduse de nașterea celor trei copii, implicațiile bolii, dar și succesul lui Stephen, la care a contribuit și Jane într-o oarecare măsură, prin sprijinul pe care i l-a oferit necondiționat.

Imagine din filmul The Theory of Everything. Sursă foto.

M-a impresionat puterea acestei femei de a lupta atât cu boala soțului, deoarece mult timp i-a fost mai mult infirmieră decât soție, de a se îngriji singură de casă și de copii, suportând totodată și statutul secundar în viața lui Stephen, după fizică. Nu a dorit să stea în calea succesului său, ci l-a sprijinit cât a putut, a crezut cu tărie în el, de multe ori neglijându-și propria carieră, deoarece era conștientă de valoarea lui. Deși mai multe persoane au spus despre autoare că „se vaită” în această carte, consider că acele lucruri sunt justificabile, având în vedere situația grea în care s-a aflat și cât de mult a contat familia, chiar dacă ulterior mariajul a eșuat.

Eddie Redmayne în rolul lui Stephen Hawking, în filmul The Theory of Everything (2014). Sursă foto.

Pe Stephen îl admir pentru inteligența lui și pentru ambiția de a nu se lăsa doborât în fața unei boli atât de cumplite. Deși este imobilizat, nu poate comunica decât cu ajutorul unui computer și are nevoie de îngrijire permanentă, aceste lucruri nu l-au oprit din a își dovedi geniul, de a realiza documentare științifice și a câștiga nenumărate distincții binemeritate.

Felicity Jones și Eddie Redmayne în filmul The Theory of Everything. Sursă foto.

Recomand mai mult filmul decât cartea, dar dacă vreți să aflați mai multe despre Jane decât despre Stephen, atunci merită citită.

*****

The Theory of Everything (2014) trailer:

Un gând despre „Travelling to Infinity, de Jane Hawking + adaptarea cinematografică”

Comentariile sunt închise.