Me Before You, de Jojo Moyes

Recenzie carte Me Before You/Înainte să te cunosc, de Jojo Moyes.

Jojo Moyes s-a născut pe 4 august 1969 în Londra. A lucrat ca jurnalistă, iar în 2002 și-a început cariera de scriitoare, axându-se pe romane de dragoste.

Jojo Moyes
Jojo Moyes

Romanul Me Before You a fost publicat pe 5 ian. 2012 în UK și a înregistrat vânzări a peste 6 milioane de copii în întreaga lume, iar pe 29 sept. 2015 a apărut o continuare a acestuia, After You.

Ediția în limba română a primului volum, cu titlul Înainte să te cunosc, este în curs de apariție la editura Litera, fiind deja disponibilă la precomandă pe site-ul editurii.

Eu am citit versiunea în engleză. Cartea este scrisă din perspectiva Louisei, dar mai există și intervențiile anumitor personaje (fapt care mi s-a părut inutil, preferam să povestească doar ea). Îmi este greu să-mi scriu părerea despre acest roman fără să ofer detalii esențiale, deoarece subiectul este unul delicat.

inainte-sa-te-cunosc-3304-4

Cu toate că este catalogat drept unul de dragoste, eu nu prea l-am perceput astfel, cel puțin nu în sensul clasic, deoarece subiectul care planează dincolo de sentimente este cu totul altul și voi da detalii în partea cu spoilere, adică la final.

ME BEFORE YOU
Emilia Clarke (Lou Clark) în Me Before You (2016), sursă foto

Louisa (Lou) Clark este copilăroasă pentru cei 26 de ani ai ei, jovială, ușor naivă, se complace în viața simplă pe care o duce, provine dintr-o familie modestă și are un iubit de mai bine de șase ani. Deși este o fire creativă și are potențial, nu are ambiții referitoare la viața ei și nici pregătire profesională sau experiență. Când cafeneaua unde lucra s-a închis pe neașteptate, Lou se vede nevoită să se angajeze din nou, deoarece familia se afla într-un impas financiar și depindea de veniturile ei.

Untitled 1
Sam Claffin în Me Before You (2016), sursă foto

Astfel, ajunge să aibă grijă de un bărbat imobilizat în scaunul cu rotile, pe nume William (Will)  Traynor. Acesta este exact opusul ei: face parte dintr-o familie înstărită, este inteligent, fusese director executiv, iar până la 35 de ani realizase multe, dusese o viață foarte activă, plină de aventuri și experiențe uimitoare; însă, în urma accidentului suferit, Will ajunge morocănos, capricios și nu reușește să mai găsească aspecte pozitive asupra vieții, alungându-i pe toți din jurul lui.

MBY-12879r
Emilia Clarke și Sam Claffin în Me Before You (2016), sursă foto

Viețile celor doi se intrepătrund într-un mod imprevizibil pentru ei, dar previzibil pentru noi, creându-se o legătură cu totul specială și totodată complicată. Este o poveste frumoasă și amară despre viață, alegeri și contradicții.

me-before-you-filming-locations-003
Castelul Pembroke din Marea Britanie, unde s-au filmat scenele exterioare din reședința familiei Traynor din Me Before You (2016); sursă foto

Recomand cartea celor cărora le plac subiectele delicate, tragice, dar în același timp romantice și emoționante.

ein-ganzes-halbes-jahr-mit-emilia-clarke-und-sam-claflin
Sam Claffin și Emilia Clarke în Me Before You (2016); sursă foto

Despre film:

Ecranizarea romanului Me Before You/Înainte să te cunosc rulează deja în cinematografele din străinătate, iar în România va avea premiera pe data de 1 iulie 2016. Se pare, din câte am putut observa din trailer, că urmărește bine firul cărții. Sunt convinsă că și filmul îmi va plăcea foarte mult, mai ales că sunt încântată de alegerea actorilor (Emilia Clarke este favorita mea din Urzeala tronurilor). De fapt, trailer-ul m-a determinat să citesc romanul.

Din distribuție fac parte: Sam Claflin (Will Traynor), Emilia Clarke (Lou Clark), Jenna Coleman (Katrina „Treena” Clark),  Janet McTeer  (Camilla Traynor), Charles Dance (Stephen Traynor), Brendan Coyle (Bernard Clark) și alții.

Regia: Thea Sharrock
Scenariul:  Jojo Moyes
Genul: Dramă, Romance

Trailer Me Before You/Înainte să te cunosc (2016):

****

Atenție, urmează spoilere!

****

Nu vă recomand să citiți în continuare, decât dacă vă interesează părerea mea după ce ați citit cartea/urmărit filmul, ca să nu stric farmecul acestora.

****

Sam Claffin și Emilia Clarke în Me Before You (2016), sursă foto

Mi-au plăcut locațiile, mai ales faptul că familia lui Will locuiește într-un castel din Anglia, m-a bucurat faptul că Lou s-a mai maturizat pe parcurs, păstrându-și totuși inocența și firea zglobie, dar și faptul că a început să fie mai deschisă spre alte opțiuni. Este interesant și aspectul ironic referitor la faptul că Lou este angajată pentru a-i reda lui Will pofta de viață, dar el este cel care îi dă lecții despre ce înseamnă să se bucure cu adevărat de viață și de experiențe noi, de a-și făuri idealuri de viitor. Și mai ironic este că Will nu are destulă ambiție pentru a accepta viața așa cum este ea, cu bune și cu rele. Practic, Low și Will sunt la extreme, iar relația lor ar fi fost minunată dacă fiecare ar fi „împrumutat” puțin din filosofia de viață a celuilalt.

Sam Claffin și Emilia Clarke în Me Before You (2016), sursă foto

De ce consider că nu dragostea este principalul subiect al cărții: din punct de vedere moral, nu sunt de acord cu alegerea autoarei ca Will să se sinucidă, mai ales în acel context. Înțeleg faptul că a vrut să evidențieze că Will a preferat să moară „cu demnitate”, că nu a vrut să se mai simtă o povară pentru cei din jur, dar pur și simplu nu pot digera această idee, cu acest subiect ce are o greutate foarte mare: dreptul unei persoane de a opta pentru moartea asistată.

Emilia Clarke și Sam Claffin în Me Before You (2016), sursă foto

În cazul lui Will, atunci când există persoane care te iubesc și te acceptă, care îți fac toate mofturile, care sunt alături de tine indiferent de situație, cum să renunți la viață? Da, înțeleg că nu simțea că trăia din cauza faptului că era imobilizat, însă banii de care dispunea îi permiteau accesul la aparatură ultraperformantă, la mijloace prin care putea găsi căi de a se distra, i-a lipsit exact voința pe care i-o tot impunea Louisei. Nu suport genul de persoane care „întind” o mână cuiva, pretinzând că vor să aibă o influență pozitivă în viața persoanei respective, pentru ca mai apoi să îi facă „vânt” în prăpastia suferinței. Pot spune că l-am îndrăgit foarte mult pe Will, dar m-a înfuriat atitudinea lui de pe urmă.

Mallorca, Spania, locul care substituie insula Mauritius în filmările de la Me Before You (2016); sursă foto

Cred că, mai presus de toate, nu a reușit să iasă din depresie, nu și-a permis să se bucure de sentimentele sale (reciproce!) față de Louisa; a dat, în mod ironic, „cu piciorul” unei vieți care ar fi putut fi mai bună, în ciuda circumstanțelor tragice. Iar scrisoarea din epilog… a fost ca un cuțit răsucit în rană. M-am simțit ca atunci când terminasem de urmărit Dexter, în sensul că totul a fost extraordinar, exceptând finalul! Am sperat până în ultima clipă la un final diferit…

ein-ganzes-halbes-jahr-mit-emilia-clarke
Emilia Clarke în Franța în Me Before You (2016), sursă foto

„Trăiește bine. Numai trăiește”. Mda. Cu toate acestea, i-am acordat patru stele pe Goodreads, deoarece este bine scrisă și mi-a menținut curiozitatea până la final, m-am atașat de personaje și de locațiile superbe.

3 gânduri despre „Me Before You, de Jojo Moyes”

  1. Mi-a trezit interesul articolul tău, nu am citit cartea dar mă bucur să aflu de ea și de această scriitoare Jojo Moyes care după cum am înțeles o apreciezi. Mi-a trezit interesul și filmul având în vedere locațiile unde s-a filmat (castelul Pembroke unde s-a filmat și pentru unul din filmele după romanul Mândrie și prejudecată de Jane Austen) și datorită actorilor, mai ales actrița Emilia Clarke din Urzeala tronurilor pe care o simpatizez 🙂
    Cred că am înțeles alegerea scriitoarei care ar putea să fi gândit așa: în primul rând, Will nu numai că nu a dorit să fie o povară, dar s-a gândit cum va fi în viitor după câțiva ani și ceea ce a găsit nu i-a schimbat opțiunea. În al doilea rând, scriitoarea s-a gândit chiar de la sfârșitul primului său roman pentru o continuare, respectiv After you.
    O seară frumoasă !

  2. Am văzut că era destul de căutată cartea pe numeroase site-uri. Nu pare chiar genul meu, dar poate că o să urmăresc filmul împreună cu cineva care ştiu că o să adore povestea (:

Comentariile sunt închise.