Nouăsprezece trandafiri, de Mircea Eliade

Recenzie carte ”Nouăsprezece trandafiri”, de Mircea Eliade.

Mircea Eliade
Mircea Eliade

Mircea Eliade s-a născut pe 9 martie 1907 (24 februarie, pe stil vechi), în București și a decedat pe 22 aprilie 1986, la Chicago, SUA. A scris opere foarte importante, atât literare, filosofice, cât și științifice, lăsându-și amprenta la nivel internațional mai ales în ceea ce privește istoria religiilor și prin faptul că a fost tradus în 18 limbi.

A predat la Universitatea din Chicago, unde mai apoi a devenit titular al catedrei de istorie a religiilor. Sunt atât de multe lucruri interesante de spus despre activitatea sa și subiectele cu tematici diverse pe care le-a abordat, încât nu aș putea să le epuizez în doar câteva rânduri. Mă limitez în a menționa că este unul dintre autorii mei preferați, cu care rezonez. Așadar voi trece mai departe la a-mi exprima părerea despre opera Nouăsprezece trandafiri.


Nouăsprezece trandafiri

Titlul: Nouăsprezece trandafiri
Autor: Mircea Eliade
Editura: Humanitas
Categoria: Literatură română, Proză fantastică
ISBN: 978-973-50-2195-5
Anul apariției originalului: 1980
Anul apariţiei ediției prezente: 2008
Numărul de pagini: 230


Nouăsprezece trandafiri, în ediția pe care am citit-o eu, cuprinde trei opere: romanul scurt omonim și două nuvele (La umbra unui crin și Dayan).

Mă simt mică întotdeauna când trebuie să spun ceva despre ceva scris de Eliade. Mă fascinează subiectele pe care le-a abordat în proza sa fantastică, în general. Nouăsprezece trandafiri, romanul scurt, mi-a amintit puțin de Tinerețe fără tinerețe, deși aici accentul cade pe altceva. Autorul folosește simbolurile pentru a sugera năzuința spre o libertate absolută.


Scriitorul A.D. Pandele experimentează anamneza, adică este pus în situația de a-și reaminti, în acest caz, anumite lucruri importante din viața lui și trăirile pe care le-a avut în tinerețe, dar pe care le uitase complet de când scrisese piesa de teatru despre mitul lui Orfeu. Simbolul acestui mit are o anumită semnificație. Este interesant cum Eliade a folosit tocmai teatrul pentru a îl reda. Părerea mea este că prin spectacol, artistul își poate atinge un alter ego ce îi oferă posibilitatea de a evolua pe plan spiritual.

Mașină de scris


Evenimentele care au loc determină dispariția misterioasă a lui Pandele. Acesta din urmă, totuși nu rupe definitiv legătura cu secretarul său, Eusebiu Damian, care încearcă să afle ce s-a întamplat.


Cei 19 trandafiri pe care Damian îi primește tocmai de Sf. Paști, sugerează noua generație care se va ivi odată cu nașterea copiilor pe care îi va avea cu soția sa, generație ce va cunoaște libertatea absolută prin prisma supraviețuirii. În numerologie, 19 este considerat numărul cedării, al abandonului vieții individuale și contopirea ei cu viața Universală (alipirea cifrei 1, a începutului, cu 9, a sfârșitului). Așadar, în contextul Paști (Învierea), am putea considera că vorbește despre o trezire spirituală.  În plus, subiectul principal (ideea de libertate absolută) în contextul istoric al comunismului, în care se desfășoară acțiunea, ar putea fi interpretat drept încercarea de scăpare dintr-un sistem care nu permitea geniilor să se afirme la adevărata valoare. Tot genii sunt și personajele principale din celelalte două nuvele, dar Nouăsprezece trandafiri mi-a plăcut în mod special.


Două citate:

– Dragul meu, în zilele noastre, spectacolul este singura noastră șansă de a cunoaște libertatea absolută, și acest lucru se va adeveri și mai mult în viitorul apropiat. Precizez: libertatea absolută, pentru că n-are nimic de-a face cu libertățile de ordin social, economic sau politic. (pag. 52)

 Pentru ei, costumele simbolizează, dar în același timp realizează, diferite modalități și situații ale omului. De câte ori se dezbracă de un costum, actorul se eliberează de un anumit mod de a fi. (pag. 55)