Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde

Recenzie carte „Portretul lui Dorian Gray”, de Oscar Wilde

Oscar Wilde
sursă foto
Oscar Wilde s-a născut pe 16 octombrie 1854, în Dublin, Irlanda și a decedat pe 30 noiembrie 1900 în Paris, la 46 de ani.

Crescut într-o familie de intelectuali, Wilde a învățat de la o vârstă fragedă engleză și germană, ajungând să le vorbească fluent, iar în facultate (la Oxford) s-a remarcat prin dezvoltarea ideologiei estetice, devenită ulterior populară la acea vreme. S-a învârtit în cercurile sociale selecte ale Londrei și s-a implicat în numeroase proiecte culturale.


A cunoscut succesul în ultima decadă a secolului al XIX-lea, când piesele sale de teatru, poemele și singurul său roman, Portretul lui Dorian Gray, au fost atât de apreciate, dar și criticate, încât a ajuns să fie considerat unul dintre cei mai buni autori din literatura britanică, statut pe care și-l menține și în prezent în rândul clasicilor.


Viața sa personală tumultuoasă a fost, de asemenea, în centrul atenției. A fost însurat cu Constance Lloyd și împreună au avut doi băieți, dar în 1895 a fost implicat într-un scandal cu tematică homosexuală, în urma căruia a fost și întemnițat.

Romanul filosofic cu accente gotice,  Portretul lui Dorian Gray, a apărut în 1890 și a stârnit multe controverse pe baza aluziilor la decadență, neacceptate de societatea victoriană. Cu toate acestea, s-a bucurat de un succes imens.

TitlulPortretul lui Dorian Gray
Titlul originalThe Picture of Dorian Gray
Autor:  Oscar Wilde
Traducător: Magda Teodorescu
Editura: Polirom
Colecția: Top 10+
Categoria: Literatură universală, Literatură engleză,
roman filosofic, roman gotic
Anul apariției originalului: 1890
Anul apariţiei ediției prezente: 2012
Numărul de pagini: 246

Dorian Gray este un tânăr foarte chipeș care pozează pentru pictorul Basil Hallward. Frumusețea, puritatea și naivitatea sa îi cuceresc pe cei din jur, deopotrivă femei și bărbați, iar portretul în mărime naturală este considerat a fi opera cea mai de seamă a pictorului. Se împrietenește cu lordului Henry Wotton, care îi dăruiește o carte ce va deveni sacră pentru Dorian și o va lua drept reper pentru viața imorală pe care o va duce.

În momentul în care Dorian conștientizează că va îmbătrâni și se va urâți, iar tabloul îi va păstra pentru totdeauna frumusețea tinerească, atunci își dorește ceva care se îndeplinește. Acel lucru îi schimbă cursul vieții și il determină să ascundă un secret terifiant și fapte demne de dispreț.

Am adorat totul la Portretul lui Dorian Gray: limbajul fluid, dar în același timp încărcat de aforisme, povestea cu substrat, atmosfera cu influențe gotice, frumusețea artistică și contrastele.


sursă foto

Mirajul frumuseții a captivat întotdeauna atenția și a atras. Cine nu își dorește să fie veșnic tânăr și frumos? Cu toate că a fost scris în 1890, ideile romanului mi se par de actualitate. Anumite persoane chiar sunt capabile să „își vândă sufletul” pentru a își păstra aspectul fără cusur. Este atât de ușor să cazi în capcana simțurilor, să te lași purtat de moment cu naivitate, fără să te gândești la consecințe, care în anumite situații pot fi devastatoare.


Portretul lui Dorian Gray este simbolul degradării sufletești prin prisma căderii în păcat și a ideii că frumusețea fizică este ceva superficial. Dorian este victima propriei infatuări alimentate de laudele celor din jur și este de asemenea influențat și de cartea franțuzească ce instiga la decădere, pe care Lordul Henry i-o dăruise.

În acest roman, este pregnantă și filosofia artei libere: în epoca victoriană se punea mare preț pe dezvoltarea abilităților artistice, care erau considerate un semn al inteligenței și moralității, al educației alese, iar Oscar Wilde a căutat, prin ideologia estetică, să „rupă” acea legătură, considerând că arta nu are alt scop decât a reprezenta ceva frumos.
Sursă foto

Ador cărțile care inspiră o atmosferă atât de bine construită, încât reușesc să îmi transmită multe lucruri, iar aceasta este una dintre ele. Personal, consider această operă drept oglinda societății londoneze din secolul al XIX-lea, când majoritatea oamenilor pretindeau că duc o viață decentă, dar care erau duplicitari, întrucât pe ascuns făceau fapte odioase ce le încărcau sufletele cu păcatele pe care ei înșiși le condamnau în aparență, de ochii lumii.


*****

Trei citate:

Da, continuă lordul Henry, acesta este unul din marile secrete ale vieții – de a vindeca sufletul prin simțuri și simțurile prin suflet. (pag. 30)

Ah, împliniți-vă tinerețea cât o aveți. Nu vă risipiți aurul zilelor ascultându-i pe plicticoși, încercând să îmbunătățiți soarta rataților fără speranță sau să vă dăruiți viața ignoranților, banalilor, vulgarilor. Acestea sunt scopurile bolnăvicioase, idealurile false ale epocii noastre. Trăiți! Trăiți-vă minunata viață pe care o aveți în dumneavoastră! (pag. 31-32)

În spatele fiecărei trăsături desăvârșite se afla ceva tragic. Lumi întregi trebuie să se canonească pentru a înflori și cea mai neînsemnată floare… (pag. 46)

Scenă din filmul Dorian Gray (2009)
Sursă foto

Despre ecranizări:


S-au realizat foarte multe ecranizări de-a lungul anilor, dar eu am văzut-o doar pe cea din 2009, înainte să citesc cartea și mi s-a părut grozavă. Acum, după ce am citit-o, am revăzut și filmul. Mi se par foarte diferite, deși în esență, redau aceeași idee. Cartea mi se pare perfectă și e păcat că nu au respectat mai multe aspecte din ea.


Ben Barnes în rolul lui Dorian Gray (2009)
Sursă foto

Cu toate acestea, consider că actorul din rolul principal, Ben Barnes, este o alegere foarte bună pentru personificarea lui Dorian, deși nu este un blond cu bucle angelice și ochi albaștri, ca în carte. Este un bărbat foarte frumos din punctul meu de vedere, iar părul brunet îi oferă un aspect mult mai întunecat, adecvat atmosferei din film (și mai pe gustul meu Emoticonuri).


Filmul pune mult accentul pe viciile lui Dorian și pe viața desfrânată, pe când cartea mi s-a părut că se axează mai mult pe impactul lor asupra sufletului și a conștiinței.

*****

Dorian Gray (2009) trailer:

Titlul original:   Dorian Gray
Anul apariției: 2009
Distribuție:
Ben Barnes  (Dorian Gray)
Colin Firth  (Lord Henry Wotton)
Ben Chaplin  (Basil Hallward)
Rachel Hurd-Wood  (Sybil Vane)
Scenariu:  Tom Finlay, Oscar Wilde
Gen:  Dramă, Fantasy/Thriller