Mândrie și prejudecată, de Jane Austen

Recenzie carte „Mândrie și prejudecată”, de Jane Austen

Jane Austen s-a născut pe 16 dec. 1775, în sânul unei familii englezești din mica nobilime și a decedat pe 18 iulie 1817. A fost educată de către tatăl și frații săi mai mari, a căror părere a fost deosebit de importantă pentru dezvoltarea carierei sale. A scris încă din tinerețe, când a experimentat diverse stiluri literare, până când și-a lăsat amprenta în literatura britanică, devenind un etalon al ficțiunii romantice. 


Operele sale realiste, devenite populare și îndrăgite mai ales după decesul său, au ca temă principală căsătoria femeilor, văzută ca pe o modalitate de a-și dobândi sau asigura un statut social cât mai bun. Printre romanele sale de referință se numără Mândrie și prejudecată (Pride and Prejudice, 1813), Rațiune și simțire (Sense and Sensibility, 1811), Parcul Mansfield (Mansfield Park, 1814), Emma (1815), Northanger Abbey, 1818), Persuasiune (Persuasion, au fost și ecranizate de-a lungul anilor.


Romanul Mândrie și prejudecată a fost publicat pe 28 ianuarie 1813 și este considerat printre cele mai bune romane apărute vreodată. Acțiunea se petrece în perioada pre-victoriană și ne sunt relatate cu un ton comic și puțin ironic evenimentele din familia Bennet, o familie cu 5 fete pe care mama lor căuta să le mărite cu domni bogați, din înalta societate.


Templul lui Apollo din Stourhead, UK
Pride and Prejudice (2005)
Sursă foto

Personajele principale sunt Elizabeth (a doua ca frumusețe dintre surori, după Jane), care are o fire veselă, este directă și răspunde provocărilor, dar în același timp se afundă în prejudecăți, alimentate de comportamentul plin de mândrie al domnului Darcy, un tânăr chipeș foarte bogat, dar a cărui adevărată față, dincolo de aparențe, este una cât se poate de plăcută și surprinzătoare pentru Elizabeth. Firzwilliam Darcy este un fel de erou din înalta societate care ajută la rezolvarea unei alte situații critice, cu toate că mulți îl percepeau drept îngânfat și arogant căruia nu-i păsa decât de propria persoană. Evenimentele care au loc se succed alert, nu m-am plictisit deloc atunci când am citit.


Lyme Hall Park din Derbyshire, UK – „Pemberly” în Pride and Prejudice (1995)
Sursă foto
Îmi place enorm stilul autoarei Jane Austen, felul în care a redat caracteristicile fiecărui personaj, dar și interacțiunea, dinamismul, care sunt presărate cu umor și ironii fine la adresa unor tipare de caractere. Nu mă miră că este printre romanele adorate de către foarte multe persoane. Inițial, mă așteptam la ceva siropos, dar am fost foarte, foarte placut surprinsă că este diferit și m-a cucerit și pe mine.

 


*****


Despre ecranizări:


Dintre ecranizări, am urmărit două și mi se par bine adaptate: miniseria din 1995 cu unul dintre actorii mei preferați, Colin Firth (care, pentru mine, este perfect în rolul de dl. Darcy) și versiunea 2005, cu una dintre actrițele mele favorite, Keira Knightley. Pentru că mi-au plăcut ambele și nu m-am putut decide dintre care să aleg, am postat imagini din amandouă.


***** 

Trei fragmente:

Domnul Bennet era un amestec atât de ciudat de agerime, sarcasm, rezervă şi capriciu, încât douăzeci şi trei de ani de viaţă conjugală au fost prea puţini pentru soţia sa ca să-i înţeleagă firea. Firea ei nu era atît de greu de descifrat. Era o femeie cu o inteligenţă redusă, prea puţine cunoştinţe şi o dispoziţie instabilă. Cînd era nemulţumită, îşi închipuia că este nervoasă. Scopul vieţii sale era să-şi mărite fetele; plăcerea vieţii sale ― vizitele şi noutăţile. (…)

Jennifer Ehle (Elizabeth Bennet) și Colin Firth (Fitzwilliam Darcy)
în Pride and Prejudice (1995)
Sursă foto
Elizabeth Bennet fusese obligată să piardă două dansuri, din cauză că erau prea puţini domni; şi, în acel timp, domnul  Darcy se aflase destul de aproape pentru ca ea să audă, întîmplător, o conversaţie dintre el şi domnul Bingley care venise de la dans, pentru o clipă, spre a insista pe lângă prietenul său să danseze şi el.
― Haide, Darcy, îi spuse, te rog, vino. Nu pot să sufăr să te văd stînd deoparte, singur, în felul acesta stupid. Ai face mult mai bine să dansezi.
― Nici nu mă gândesc. Ştii cit detest acest lucru, afară doar de cazul cînd îmi cunosc foarte bine partenera. Într-o adunare ca aceasta mi-ar fi insuportabil. Surorile tale sînt angajate şi în tot salonul nu există o altă femeie cu care să pot dansa, fără să însemne o pedeapsă pentru mine.
― N-aş putea fi atât de mofturos ca tine, exclamă Bingley, pentru nimic în lume! Pe cuvîntul meu, n-am întîlnit în viaţa mea atîtea fete drăguţe ca în seara asta; şi cîteva dintre ele, vezi, sunt neobişnuit de frumoase.
― Tu dansezi cu singura fată frumoasă din această încăpere, spuse domnul Darcy, privind-o pe cea mai mare dintre domnişoarele Bennet.
― Oh! Este făptura cea mai frumoasă pe care am văzut-o vreodată! Este însă colo, chiar în spatele tău, una dintre surorile ei care-i foarte drăguţă şi, cred, foarte plăcută. Te rog dă-mi voie să-i cer partenerei mele să i te prezinte.
― Despre care vorbeşti? şi, întorcîndu-se, o privi o clipă pe Elizabeth, pînă ce, întâlnindu-i privirea, îşi plecă ochii şi răspunse cu răceală; e acceptabilă, dar nu destul de frumoasă ca să mă tenteze pe mineşi, în momentul de faţă, nu am poftă să dau atenţie tinerelor domnişoare neglijate de alţi bărbaţi. Ai face mai bine să te întorci la partenera ta, să te bucuri de zâmbetele ei, deoarece cu mine îţi pierzi timpul.
Domnul Bingley îi urmă sfatul. Domnul Darcy se îndepărtă, iar Elizabeth rămăsese cu sentimente nu prea cordiale pentru el. Povesti totuşi cu mult haz această întâmplare prietenelor sale, căci avea o fire vioaie, glumeaţă, care se amuza de orice lucru ridicol. (…)

Matthew Macfadyen (Fitzwilliam Darcy) și Keira Knightley (Elizabeth Bennet)
în Pride and Prejudice (2005)

Elizabeth, căreia îi revenise repede buna dispoziţie, dorea ca domnul Darcy să-i spună motivele pentru care se îndrăgostise de ea.

― Cum aţi început? îl întrebă. Pot să înţeleg că, începutul odată făcut, aţi mers ca fermecat înainte; dar ce v-a putut stârni, la început?
― Nu pot să stabilesc ora, sau locul, sau privirea, sau cuvintele care au pus temelia. Este prea mult de atunci. Eram în miezul lucrului înainte de a şti că mă pornisem.
― La început aţi fost ostil frumuseţii mele; cît despre maniere, purtarea mea faţă de dumneavoastră a fost întotdeauna la marginea nepoliteţii şi nu v-am vorbit niciodată fără să nu doresc mai degrabă să vă rănesc. Fiţi sincer acum; m-aţi plăcut pentru impertinenţa mea.
― Pentru vioiciunea minţii dumneavoastră.

― Aţi putea foarte bine să-i spuneţi de-a dreptul impertinenţă; a fost doar un pic mai puţin decât atât. În realitate eraţi sătul de politeţe, deferenţă, de atenţii inoportune. Eraţi dezgustat de femeile care vorbeau şi priveau şi cugetau mereu numai pentru a fi aprobate de dumneavoastră. V-am stârnit şi interesat pentru că eram atât de deosebită de ele. Dacă nu aţi fi fost într-adevăr bun, m-aţi fi urât din cauza aceasta; dar, în ciuda ostenelii ce vă dădeaţi ca să nu se vadă, sentimentele dumneavoastră au fost totdeauna nobile şi drepte, şi în adîncul inimii îi dispreţuiaţi total pe aceia care, cu atâta asiduitate, vă adulau. Iată! V-am scutit de oboseala de a-mi spune motivele; şi, într-adevăr, dacă ţinem seama de toate, încep să cred că este perfect logic. La drept vorbind, nu ştiaţi nimic bun despre mine, dar nimeni nu se gândeşte la asta când se îndrăgosteşte. (…)


Pride and Prejudice (1995) trailer:

Cu: Colin Firth, Jennifer Ehle, Susannah Harker
Regia: Simon Langton

Miniserie în 6 părți.


Pride and Prejudice (2005) trailer:
 
 

Cu: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn

Regia: Joe Wright