Departe de lumea dezlănțuită, de Thomas Hardy

Thomas Hardy s-a născut pe data de 2 iunie 1840, în Dorset, Anglia, în sânul unei familii modeste, care nu a avut resursele financiare necesare pentru a îl menține în școală după vârsta de 16 ani. A fost ucenicul unui arhitect, iar după ce s-a mutat în Londra, s-a putut înscrie la King’s College London – o universitate de prestigiu. Viața de la oraș, în plină perioadă a dezvoltării industriale și economice, l-a făcut să se simtă inferior din punct de vedere al clasei sociale; a transpus acest sentiment în operele sale, unde a preferat sa amplaseze acțiunea în zone rurale.


A fost căsătorit de două ori. În urma morții primei sale soții, care a avut un impact imens asupra sa, și-a găsit alinarea în compunerea poeziilor. A decedat pe 11 ianuarie 1928, iar administratorii proprietății lui Hardy au ars caietele cu notițe și scrisorile sale; dintre documentele respective, au fost salvate doar 12 bucați.


Romanul de succes Departe de lumea dezlănțuită a fost publicat în 1874 și a marcat momentul în care Hardy a renunțat complet la arhitectură și s-a dedicat carierei în literatură.


10816-fb018a8f6b32c87e761b8be7d90d42d6
Versiunea 1998 – Paloma Baeza „Bathsheba Everdene”  – Sursă foto

Personajul central este Bathsheba Everdene, o femeie independenta, mândră și temperamentală, care ajunge să dețină o fermă importantă și să fie curtată de trei bărbați: fermierul Gabriel Oak, sergentul Troy și stăpânul fermei vecine, bătrânul gentleman Boldwood. Cu toate că există implicații romantice, am simțit că nu acestea reprezintă esența cărții, ci statutul femeii în epoca victoriană, felul în care societatea se manifesta, chiar și rolul Revoluției Industriale – teme des întâlnite în romanele de acest gen.

Bathsheba este o femeie atipică vremii: ambițioasă, nu se teme de muncă și își asumă rolul de vechil pentru a își administra ferma, în ciuda bârfelor. Se poartă ca și cum totul i se cuvine, mai ales atenția bărbaților, pe care îi place să-i vadă roind în jurul său.


1db72-e58c3b666d5954eecdcba23561d73bdd
Versiunea 1998 – Nathaniel Parker „Gabriel Oak” – Sursă foto

Totul se schimbă în momentul în care Bathsheba face o serie de alegeri greșite, care își lasă amprenta asupra sa, transformând-o într-o femeie de nerecunoscut față de cum era la Acest personaj m-a enervat foarte tare, mai ales la început (dar cred că acesta era și scopul).


Cel care mi-a plăcut a fost Gabriel Oak.începutul romanului.


Stilul autorului este unul fluid, iar pe măsură ce avansăm cu lectura, romanul capătă substanță și note dramatice. Finalul este unul… surprinzător.
Două citate:


Gabriel ajunsese la o culme a trăirii pe care, ceva mai devreme, n-ar fi putut s-o bănuiască. îi plăcea să rostească „Bathsheba” cum îţi vine să fluieri când ţi-e inima plină de bucurie; se răzgândi şi începu să prefere părul negru, deşi era topit după cel castaniu de când era mic, şi se sihăstri, abia mai arătându-se în ochii lumii.


Versiunea 2015
Carey Mulligan – „Bathsheba Everdne”
Matthias Schoenaerts – „Gabriel Oak”
Sursă foto

Printre aceşti mici proprietari cu mişcări greoaie se strecură o figură feminină — singura reprezentantă a sexului ei din încăpere. Era îmbrăcată drăguţ, ba chiar cu rafinament. Se mişca printre ei ca o trăsurică cu două roţi printre cotige; când vorbea după ei, glasul ei suna ca o romanţă după o predică, iar prezenţa sa în mijlocul lor era simţită ca o boare printre cuptoare încinse. Avusese nevoie de ceva curaj — chiar mai mult decât îşi închipuise — ca să-şi facă loc în această adunare, căci de cum făcuse primii paşi înăuntru, dialogurile mormăite încetaseră şi aproape că toţi ochii se întoarseră către ea, iar cei care erau deja cu faţa la ea o pironiseră cu privirea. Bathsheba nu-i cunoştea decât pe vreo doi sau trei fermieri şi spre aceştia îşi făcu drum. Dar dacă voia să fie o femeie activă, aşa cum îşi pusese în gând să se arate, trebuia să se ocupe mai departe de afaceri, fie că îi cunoştea sau nu pe ceilalţi. în cele din urmă, dobândi destulă încredere în sine ca să vorbească şi să răspundă cu îndrăzneală unora pe care nu-i ştia decât din auzite.


Ecranizări: 1915, 1967, 1998, 2010, 2013, 2015.

Eu am văzut versiunea din 1998, care mi s-a părut fidelă romanului, cu actori foarte buni. Aștept cu nerăbdare și pe cea de anul acesta – mor după melodia din trailer!

Far from the Madding Crowd (2015) trailer :