Moștenirea Boleyn, de Philippa Gregory

Recenzie carte „Moștenirea Boleyn”, de Philippa Gregory

Moștenirea Boleyn / The Boleyn Inheritance este volumul al cincilea din seria The Tudor Court, continuarea de la Surorile Boleyn.

Titlul: Moștenirea Boleyna9f9f-mostenirea-boleyn-top-10_1_fullsize
 Titlul original: The Boleyn Inheritance
Seria: The Tudor Court (#5)
 Autoare:  Philippa Gregory
Traducător: Anacaona Sonetto
Editura: Polirom
Categoria: Ficțiune istorică, Literatură britanică, Literatură universală
Colecţia: Top 10+
ISBN: 978-973-46-4967-9
Anul apariției originalului: 2006
Anul apariţiei ediției prezente: 2014
Numărul de pagini: 600

 De data aceasta, Philippa Gregory ne prezinta ultimii ani de domnie ai regelui Henric al VIII-lea al Angliei, prin intermediul a trei voci narative care se exprimă prin monolog interior:

• Lady Jane Boleyn, ducesă de Rochford, cea care a avut o însemnătate în decăderea cumnatei sale, fosta regină Anne Boleyn, iar apoi ajunsese într-un con de umbră – este chemată din nou la curte, pentru a servi drept doamnă de companie pentru viitoarea regină, dar și pentru a iscodi și a unelti în vederea intereselor neamului său. Este o femeie intrigantă, bârfitoare, bântuită de trecutul însângerat.

Greenwich Palace
Sursă foto
• Anne de Cleves care devine, pentru scurt timp, cea de a patra soție a lui Henric în urma unei alianțe. Este o femeie extrem de timidă, reținută și rigidă, care a trăit mereu în umbra familiei sale autoritare, și care a plecat să se mărite cu regele Henric pentru că nu a avut de ales.
Hampton Court, pictură de John Fulleylove
Sursă foto
• Foarte tânăra și naiva Katherine Howard, verișoară primară cu Anne Boleyn,  care ajunge la curte ca domnișoară de companie pentru Anne de Cleves, dar destinul i se schimbă brusc după ce devine cea de a cincea soție a lui Henric. Este foarte răsfățată, materialistă, egoistă, iar faptele sale necugetate nu rămân fără consecințe.
Whitehall Palace, anii 1670, pictură de Hendrik Danckert
Sursă foto

Cele trei au în comun moștenirea familiei Boleyn, o avere complexă, scăldată în sânge și amărăciune, „bântuită” de spiritele năvalnice ale lui Anne și George. Stilul Philippei Gregory este inconfundabil, îmi place cum a construit personajele d.p.d.v. psihologic (astfel încât trăsăturile lor caracteristice ies foarte mult în evidență) și că a reușit să creeze o imagine plauzibilă, credibilă acolo unde istoria rămăsese oarecum incompletă în privința lor.


*****

Un citat:


Ating încă o dată piatra de hotar și-mi imaginez că mâine va veni solul. Îmi va întinde o hârtie pecetluita cu sigiliul Howard, încrustat adânc în ceara roșie și lucioasă. „Un mesaj pentru Jane Boleyn, vicontesă de Rochford”, va spune el, privindu-mi rochia largă simplă, și praful de pe poale, mâinile înnegrite și murdăria de pe piatra de hotar din drumul spre Londra.

„O iau eu, îi voi răspunde. Eu sunt vicontesa. Aștept de-o veșnicie.” Și voi lua în mâna murdară: moștenirea mea. (pag. 9 – 10)