O nouă viață, de Mary Jo Putney (Destine nobile #1)

Recenzie carte „O nouă viață”, de Mary Jo Putney (Destine nobile #1)

Mary Jo Putney s-a născut în New York, și-a obținut licența în Literatură engleză și Design industrial la Universitatea Syracuse, apoi a lucrat o vreme în California, în domeniul design-ului. S-a mutat apoi în Baltimore, Maryland, unde și-a descoperit pasiunea de a scrie povești de dragoste. Deși nu s-a așteptat, stocul primei carți lansate în 1987 s-a epuizat rapid la vremea respectivă, fapt ce a încurajat-o să continue pe acest drum, renunțând la vechea pasiune pentru design. Majoritatea romanelor sale sunt din categoria historical romance, cu substrat psihologic și social.

Mary Jo Putney se regăsește printre autorii cei mai bine vânduți în topurile celebrelor publicații New York TimesWall Street JournalUSA Today (și multe altele). A câștigat mai multe premii importante pentru cărțile sale romantice și este apreciată la nivel internațional.

O nouă viață (Loving a Lost Lord) a apărut în original în 2009 și este primul dintre cele cinci romane din seria Destine nobile (Lost Lords Series). Acțiunea se petrece în Anglia, perioada Regency, anul 1812, iar personajele centrale sunt Adam, ducele de Ashton și Mariah Clarke, o domnișoară de 25 de ani ce avea o situație modestă.


Câteva fragmente:

 
Sursă foto
Mariah se trezi brusc din vis. Mergi pe ţărm. Vocea interioară semăna cu cea a bunicii ei şi sugera o mare grabă.
Fără să-şi mai pună vreo întrebare, îşi aruncă şalul pe umeri, apoi alergă pe alee cât putu de repede. Lumina lunii pline era strălucitoare, însă ciudată, iar ea simţi un fior, ca şi când ar fi intrat într-o lume în care magia chiar exista.
Valurile se spărgeau cu putere de plaja îngustă, care era, de fapt, un amestec de nisip şi pietriş. Se opri, întrebându-se ce nebunie o îndemnase să vină acolo în toiul nopţii. Apoi văzu un obiect întunecat plutind aproape de ţărm, apropiindu-se tot mai mult cu fiecare val.


Sursă foto
Mariah îndepărtă părul ud de pe chipul marinarului, întrebându-se de unde venea acest bărbat. Probabil, de undeva din Mediterana. Tocmai trăgea păturile peste el, când pleoapele lui se deschiseră, iar el o privi cu nişte ochi verzi fermecători.

După apa rece, amorţeala şi disperarea care duraseră o eternitate, fusese împins la ţărm. Apăruse din apă şi-l scosese din transa mortală care-l ajutase să supravieţuiască atât de mult. Îşi amintea foarte vag cum mersese împiedicat, ajutat de cineva, apoi alunecase în beznă, după care se trezise şi văzuse… perfecţiunea.

Femeia care stătea aplecată deasupra lui părea mai degrabă un vis decât o realitate, totuşi căldura pe care o răspândea era adevărată. Ochii ei erau căprui şi calzi, iar un nor de păr auriu îi înconjura chipul oval perfect. Strălucea în lumina lămpii. Întrebându-se dacă nu cumva se înecase şi ajunsese pe alt tărâm, ridică o mână nesigură, să mângâie acele şuviţe fine. Erau ca mătasea pe degetele lui.

 
Sursă foto
Tânăra Mariah moștenise pasiunea pentru spiritualitate și misticism de la bunica sa, ce fusese țigancă. Și-a petrecut viața călătorind împreună cu tatăl ei, care nu avea alt venit decât ceea ce obținea în urma jocurilor de noroc. După ce a câștigat un conac în urma unui joc de cărți, în defavoarea unui tânăr care avea apucături proaste, s-au mutat împreună la malul mării, în Cumberland, nord-vestul Angliei. Un eveniment nefericit o determină pe Mariah să inventeze că este măritată, pentru a scăpa de avansurile fostului proprietar al conacului, ce dorea să îl recupereze.

Adam era un bărbat frumos și inteligent, iar în natura lui se împleteau originea englezească a tatălui, cu cea hindusă din partea mamei. În urma unui accident pe care l-a avut când testa o barcă cu aburi, ajunge naufragiat pe malul mării, unde îl descoperă Mariah. Amnezia lui și fizicul încântător o impulsionează pe fată să îl prezinte tuturor drept soțul ei.

Planning the Grand Tour – Emil Brack (1860-1905).
Sursă foto

Cei doi se îndrăgostesc fulgerător, în timp ce Adam încearcă să-și recupereze amintirile, iar Mariah este chinuită de povara conștiinței că l-a mințit. Lucrurile capătă o nouă turnură când la conac se ivesc prietenii de-o viață ai lui Adam, care îl căutau. Multe secrete ies la iveală, iar viața lui Adam este din nou pusă în pericol în mai multe rânduri, în Londra, în sânul familiei aristocratice.Sursă foto

O nouă viață a reprezentat primul meu contact cu o operă scrisă de Mary Jo Putney, dar cu siguranță nu va fi ultimul. Mi s-a părut un roman interesant, iar povestea plină de pasiune și dragoste dintre Adam și Mariah m-a captivat și mi s-a părut fascinant redată. De fapt, aș spune că acela este punctul forte al scrierii, mai ales în prima parte, căci în final apar (prea) multe situații menite să uimească, iar abundența lor oferă un iz telenovelistic.