Vraja iernii, de Helen Dunmore

Recenzie carte „Vraja iernii”, de Helen Dunmore.

 
Helen Dunmore s-a născut pe 12 dec. 1952, în Yorkshire, UK. Este poetă și scriitoare, axându-se pe romane și cărți pentru copii (unele au fost chiar integrate în programa școlară), iar de-a lungul anilor, a câștigat mai multe premii. Unii critici au comparat stilul său ca fiind o combinație între Thomas Hardy, Emily Bronte și D. H. Lawrence ce inspiră senzația abandonului, a nebuniei și a secretelor, dar și a unui spirit viu și fascinant.


Titlul: Vraja iernii
Titlul original: A Spell Of Winter
Autoare: Helen Dunmore
Traducător: Laurențiu Dulman
Editura: Leda (Grupul editorial Corint)
Categoria: Literatură universală, Beletristică, Roman gotic
Colecţia: Love & Life
ISBN: 978-973-102-187-4
Anul apariției originalului: 1995
Anul apariţiei ediției prezente: 2008
Numărul de pagini: 400

Acțiunea romanului Vraja iernii se petrece înainte de Primul Război Mondial și o are în centrul atenției pe Cathy, care crește împreună cu fratele ei Rob și cu bunicul lor într-o casă mare de la țară. Mama i-a părăsit când erau mici pentru a trăi în Europa, iar tatăl lor era internat într-un sanatoriu. Înconjurați de misterul secretelor terifiante, Cathy descoperă dragostea, care este și aceasta una bolnavă, interzisă.

Mie mi-a displăcut această carte, nu am rezonat deloc cu ea însă este destul de bine cotată (a câștigat și Orange Broadband Prize for Fiction).
De ce nu mi-a plăcut? În primul rând, stilul mi s-a părut „fragmentat” (aduceri-aminte sau presupuneri prea dese, ca niște paranteze care distrăgeau atenția de la firul principal, cu toate că acesta este totodată unul din aspectele reprezentative care oferă o notă de unicitate, aș spune), sunt menționate extrem de multe detalii care pe mine m-au plictisit și care mi s-au părut fără rost. În plus, titlul este mai mult în opoziție, în contradicție cu acțiunea romanului.
Într-adevăr, se pune accentul pe iarnă însă nu am văzut nimic care să redea și vraja, nici măcar metaforic. Am ales cartea făcând prostia să mă informez prea puțin despre ea (m-au ademenit descrierea de pe copertă și imaginea)…