John Atkinson Grimshaw

Despre pictorul John Atkinson Grimshaw și picturile sale.

John Atkinson Grimshaw (6 Septembrie 1836 – 13 Octombrie 1893) a fost un pictor care s-a remarcat în epoca Victoriană, dar care nu s-a bucurat de o apreciere la adevărata sa valoare.


Spre deosebire de alți artiști din aceeași perioadă, precum Vincent van Gogh și James Smetham, Grimshaw nu a lăsat în urmă scrisori, jurnale sau documente, de aceea se cunosc puține lucruri în legătură cu viața și operele realizate de el. Majoritatea creațiilor sale se află în colecții private.


Lacul Waterloo, Parcul Roundhay, Leeds


În 1856, s-a însurat cu verișoara sa, Frances Hubbard. La 24 de ani, spre nemulțumirea părinților, a renunțat la postul de funcționar la  Great Northern Railway (o veche reţea de căi ferate fondată în 1846), pentru a deveni pictor autodidact.


Ferma apărată de șanțuri


Reflecții pe Tamisa, Westminster


A fost atras de catre vase, mare si docuri, de fapt, de catre toate lucrurile maritime. În anii 1870, a experimentat o tehnică mai liberă, pictand subiecte clasice, istorice și portete ale domnițelor contemporane, care s-au dovedit a fi de un real succes. Apogeul carierei sale a fost marcat însă peisajele nocturne cu raze de lună, cu care este asociat în prezent.


Vechiul amfiteatru în lumina lunii


Docurile Salthouse, Liverpool 2


Pe Esk, Whitby 2


Grimshaw a realizat in general lucrări pentru patronii privați și a expus doar cinci opere la Academia Regală între 1874 – 1886 și una singură la Galeria Grosvenor. Orașele și docurile pe care le-a pictat frecvent sunt Glasgow, Liverpool, Leeds, Scarborough, Whitby și Londra. Pe lângă operele cu orașele sub raze de lună, a pictat și peisaje, portete, interioare, picturi cu zâne și subiecte neo-clasice.


Sub razele lunii


Lumina lunii de noiembrie


Principala sa influență a fost dată de grupul Prerafaeliților, pictând peisaje în culori meticuloase, iluminate, în detalii intense și realiste, redate în anumite anotipuri ori condiții meteo. Prin creațiile sale, nu a redat doar niște peisaje, ci și stări de spirit specifice.


Primăria, Londra


Străzile iluminate cu gaz și ceața din jurul apelor sunt menite să învăluie privitorul într-o atmosferă de înstrăinare, melancolie și „frig. Modul său realistic, aproape fotografic de a picta, a adus noutatea imaginilor razelor de lună în orașele victoriene, iar ploaia și ceața se îmbină poetic cu ultima perioadă din Anglia industrială a secolului XIX.


Casa bântuită


A fost interesat și de fotografie, folosind uneori camera obscură pentru a evidenția trăsăturile uleiului pe pânză, ceea ce l-a determinat să repete de câteva ori compozițiile. Un fapt inedit a fost acela ca a incercat sa picteze pe poze, socandu-i pe unii istorici ai artei moderne. De altfel, obișnuia să amestece și alte ingrediente în vopselele utilizate.


Strada Blackman, Londra


Umbrele copacilor pe zidul parcului, Parcul Roundhay


Așteptând

Câțiva  dintre copiii săi i-au călcat pe urme, devenind și ei pictori la randul lor, printre care Arthur Grimshaw (1864–1913), Louis H Grimshaw (1870–1944), Wilfred Grimshaw (1871–1937) and Elaine Grimshaw (1877–1970). A decedat de tuberculoză la doar 57 de nai și a fost îngropat în Leeds, la Woodhouse Cementery, care în prezent poartă numele de St George’s Fields.

Sursă fotografiiwww.johnatkinsongrimshaw.org

2 gânduri despre „John Atkinson Grimshaw”

Comentariile sunt închise.