Invitaţia la vals, de Mihail Drumeş

Recenzie carte Invitația la vals, de Mihail Drumeș.

Rareori mă avânt să citesc o carte fără să mă interesez în prealabil despre ce este vorba în ea. Totuși, am zis să încerc, poate mă ademenește. Și bine am făcut. M-am simțit prinsă în mirajul său mai repede de cum credeam și am „trăit” alături de personaje cu fiecare pagină mai intens. Romanul are un iz autentic, fiind scris la persoana I printr-un limbaj comun, dar și pentru că Mihail Drumeș (26 noiembrie 1901, Ohnrid, Macedonia – 7 februarie 1982, București) s-a inspirat dintr-o poveste reală de dragoste pe care i-a relatat-o bătrâna proprietăreasă la care a stat în perioada studenției. Aceasta i-a povestit cu durere despre relația dintre fiica sa, o fată neobișnuit de frumoasă pe nume Virginia și Traian, al căror destin îl regăsim foarte bine conturat în carte prin personajele Micaela și Tudor.


Ce ar fi de spus? Când vine vorba de o dragoste atât de pasională, cuvintele își pierd puterea. Romanul este de fapt o scrisoare prin care Tudor își recunoaște greșelile și încearcă să își justifice hotărârea de a se sinucide. El rememorează, astfel, povestea lor de iubire care începuse cu momentul în care s-au cunoscut și au dansat pentru prima dată pe L’invitation à la valse de Weber. În ochii lui Tudor, toate femeile erau la fel, îi cedau repede și lucrurile decurgeau după același tipar. Micaela însă, era total diferită, opusul celorlalte, imprevizibilă, iar acest lucru îl face să se ambiționeze în a o cuceri. Însă fără să își dea seama, fiind într-o continuă negare, se îndrăgostește aproape obsedant de ea. Și ea de el. Acest roman m-a impresionat profund prin trăirile redate de Drumeș, care a fost, se pare, un bun cunoscător al psihicului uman.

O ciocnire a dragostei cu orgoliile, a pasiunii cu răzbunările, sentimente puternice și greșeli prostesti de îndragostiti. O poveste marcantă, tragică, dar care te face cu fiecare etapă să vrei sa gusti mai mult din dragostea înflacarată. Până la ultima picătură, până la ultimul rând.


*
Titlul: Invitația la vals
Autor: Mihail Drumeș
Editura ART
Categoria: Beletristică
ISBN: 978-973-124-891-2
Anul apariţiei: 2013
Numarul de pagini: 251
*

Câteva fragmente:


Unele întîmplări mărunte din viaţa noastră, în loc să ni se şteargă din minte îndată după săvîrşirea lor, printr-un inexplicabil joc al funcţiei perceptive, ne rămîn fixate în memorie, uneori cu o lumină şi o limpezime atît de neaşteptate în ceea ce priveşte detaliile, încît depăşesc adesea evenimentele capitale care ne angajează soarta.
*

În definitiv, ce [altceva] e dragostea decat o taină pe care o ascund îndrăgostiții și o poartă în umbră, de frica luminii? Îndată ce taina se dă pe față, dragostea veștejește, își pierde frăgezimea, vraja devine ceva obișnuit, de toate zilele.

*
În după-amiezile când trebuia să vină, o așteptam cu neastâmpăr și încordare. Dacă se întâmpla să lipsească, mă îmbolnăveam, pur și simplu, de dor. Nu știu dacă în patologia umană există o boală mai crâncenă decât absența Micaelei.

*

Și totuși, stăruia în mine o idee mereu trează, obsedantă:
– Nu, n-o iubesc. Totul nu se reduce decât la o beție a simțurilor, o sete căpiată de făptura ei. După ce-mi potolesc această sete, sunt sigur c-o voi uita ca și când izvorul ei miraculos nici n-ar fi fost pe lume.

*
Bărbatul, se vede, datorită eului său așa-zis superior, se dă dragostei cu prudență, păstrând rezerve pentru sine, de aceea își păstrează, măcar parțial, echilibrul. Pe când noi, femeile, când iubim, ne dăm integral mistuindu-ne în așa fel, încât nu ne mai rămâne decât umbra celor ce am fost. Iată de ce prăbușirea noastra în lipsa coloanei vertebrale e așa de catastrofală. 
*
Orchestre Symphonique Le Cercle,
Georges Wagner – L’invitation à la valse:

Un gând despre „Invitaţia la vals, de Mihail Drumeş”

Comentariile sunt închise.