Nu-mă-uita

Legende și curiozități despre Myosotis (Floarea de Nu-mă-uita)

Fotografie din arhiva personală

Myosotis (familia Boraginaceae) este o floare perenă cu petale mici albastre, cunoscută popular sub numele de Nu-mă-uita ce creşte cu precădere în zonele montane, primăvara până la începutul verii. Există şi unele variaţiuni pe nuanţe de roz ori alb, iar gama cuprinde peste 50 de specii, toate semămând între ele.

Delicata floare îşi „trage seva” din numeroase legende care izvorăsc din diverse zone şi timpuri şi care încearcă să explice provenienţa numelui său atât de special şi deosebit comparativ cu al altor plante:

Conform folclorului creştin, după Creaţie, Dumnezeu se plimba prin grădina Edenului pentru a numi fiecare animal şi fiecare plantă. Când aproape că terminase, a auzit o voce spunându-i timid:„Nu mă uita…” Dumnezeu s-a aplecat atunci spre delicata floare şi luând-o în palmele Sale, i-a spus: „Te-am uitat o dată, dar nu se va mai repeta. Aşa îţi va rămâne numele.” O versiune a acestei legende spune că atunci când Dumnezeu împărţea culorile, mai rămăsese doar puţin albastru, dar floarea a fost mulţumită deşi nuanţa era deschisă; ca să compenseze, Dumnezeu i-a dăruit şi puţin galben din razele soarelui.

Frumoasa floare se regăseşte portretizată şi sub aspect romantic, în perioada medievală. Potrivit unei legende austriece, un tânăr cavaler şi iubita lui mergeau pe malul Dunarii in noaptea de dinaintea nuntii lor, când au observat nişte flori albastre nemaivăzute până atunci, care crescuseră pe o insuliţă în cadrul râului. Fata a fost impresionată de gingăşia florilor, exprimându-şi regretul că frumuseţea lor se va irosi în sălbăticie. Auzind aceste lucruri, tânărul i-a făgăduit că i le va aduce spre a încânta ochii tuturor sub forma buchetului de nuntă. Astfel, tânărul a sărit în râu pentru a le culege pentru ea, în ciuda apei învolburate şi a împotrivirii fetei. A traversat în siguranţă până la insuliţă unde a încercat să rupă florile cu ambele mâini însă, din cauza greutăţii armurii, bucata de pământ s-a rupt, iar tânărul a căzut în apă. Când mai avea puţin ca sa iasă inapoi la mal, a fost prins de curenţi şi tras rapid în vartej. A privit chipul palid al iubitei sale şi i-a azvârlit buchetul la picioare şi cu un ultim efort i-a strigat „Nu mă uita!”, după care a dispărut. Ea nu l-a putut uita niciodată şi a purtat în păr acele flori albastre precum ochii lui, până când a murit. Se spune că probabil de aici se trage tradiţia conform căreia nu e bine ca mirele să vada mireasa înainte să se cunune, căci alfel aduce ghinion. În zilele noastre, femeile poartă această floare ca pe un simbol al fidelităţii şi al dragostei răbdătoare.

O altă legendă spune povestea unui drumeţ ce mergea printr-o vale pustie când a remarcat o floare pe care nu o mai vazuse niciodată. A cules-o şi imediat muntele s-a deschis in fata lui; apoi a intrat şi a rămas uimit de grămezile de aur şi pietre preţioase pe care le-a descoperit acolo. Lacom, început să le strangă şi, dorind să ia cât mai multe, a scăpat din mână mica floare ce îi spunea în şoaptă: „Nu mă uita…” Călătorul a fost atât de absorbit de bogaţiile din faţa lui, încât i-a ignorat rugamintea. Deodată, crăpătura din munte a început să se închidă. Tânărul abia a avut timp timp să iasă, fără prea multe obiecte preţioase. Floarea gingaşă – „cheia” care deschisese peştera comorii – era pierdută pentru totdeauna, iar comoara, ferecată în interiorul muntelui.

Persanii au şi ei o legendă romantică: se face că aceste flori gingaşe au fost răspândite pe pământ precum stelele au fost împrăştiate pe cer; în dimineaţa următoare, zorii au adus strălucirea unei lumi noi, iar un înger plângea pe dinafara porţilor închise ale Paradisului. Căzuse deoarece se îndrăgostise de o pământeancă foarte frumoasă. Când a văzut-o pentru prima oară pe fiica pământenilor, ea stătea pe marginea unui râu şi rupea micile flori albastre pentru a şi le prinde în păr. Fermecat de frumuseţea fetei, îngerul uitase complet de Rai şi de misiunea lui pe pământ. Nu mai putea intra in Paradis până când iubita lui sădea pe întreg pământul florile de Nu-mă-uita. Aşa că au plecat împreună în jurul pământului, ţinându-se de mână şi plantând florile, până când şi-au terminat pedeapsa. Prin puterea imensei iubiri pe care i-o purta îngerul, femeia a fost primită alături de el în Paradis.

Alte curiozităţi:

*În simbolistica florilor, această plantă semnifică amintirea, fidelitatea, prietenia devotată, iubirea eternă. După cum sugerează şi numele, aceste flori se oferă sau însoţesc darurile în speranţa ca persoana care le-a făcut cadou să nu fie uitată.

*Floarea de Nu-mă-uita este simbolul statului Alaska.

* Henry al IV-lea a purtat aceasta floare ca simbol pe perioada exilului său, în 1398, păstrându-i însemnătatea şi în anul următor, când a revenit în Anglia.

*În Newfoundland, Canada, floarea de Nu-mă-uita se poartă pe data de 1 iulie în memoria eroilor Primului Război Mondial. Unele persoane mai ţin şi astăzi această tradiţie, pe când majoritatea localnicilor au adoptat macul de câmp ca floare reprezentativă.

* Între anii dintre Primul şi Al doilea Război Mondial, emblema cu floarea de Nu-mă-uita era simbolul standard folosit de majoritatea organizaţiilor caritabile din Germania si avea un înţeles clar: „Nu îi uitaţi pe cei săraci şi nevoiaşi.” Emblema a fost introdusă pentru prima dată în Masonieria Germană în 1926, înainte de perioada nazistă, unde era distribuită tuturor participanţilor de la Marea Lojă Zur Sonne, pe fundalul unei perioade dificile din punct de vedere economic, care s-a agravat până în 1929. În prezent reprezintă un simbol al curajului şi rezistenţei puţinelor persoane care au luptat pentru adevăratele valori în perioada nazistă în numele Masoneriei contra lui Hitler însă informaţiile cu privire la legătura dintre floare şi organizaţie sunt foarte puţine. Astfel, s-a născut legenda florii de Nu-mă-uita ca simbol al fraternităţii şi devotamentului membrilor Masoneriei Germane.

2 gânduri despre „Nu-mă-uita”

Comentariile sunt închise.